enbg

Елена Йончева, 24 ноември 2015 г.

24.11.2015 | коментара

Журналистът Елена Йончева, която следи задълбочено събитията в Близкия изток, беше гост в „Шоуто на Слави“ и коментира усложняването на отношенията между Турция и Русия след свалянето на руския боен самолет от турски пилоти.

На въпроса защо е бил свален бомбардировачът, Йончева отговори: „Анкара го каза преди четири дни – на 19 ноември Анкара извика руския посланик и го предупреди, че ако Русия продължава да бомбардира туркменски села в северна Сирия, за Русия това може да има тежки последствия“. Елена Йончева разказа, че голяма част от бойците на туркмените от тези села воюват на страната или на Ислямска държава, или на Джабхат ан-Нусра (сирийският клон на Ал-Кайда). Според журналистката причината за свалянето на самолета не е това дали е бил или не на турска територия, а именно бомбардирането на туркменските села, за които Анкара е предупредила Русия.

Елена Йончева обърна внимание и върху видеото, което „Ройтерс“ разпространи, на което се вижда застреляният руски пилот, около когото обикалят бунтовници (или терористи), викащи „Аллах Акбар!“ и „Ура, свалих руски самолет“. „Става дума не за части от турската армия. Става дума за туркменски сирийски групировки“, обясни Йончева и допълни, че тези групировки, според експерти, са подпомагани логистично и финансово от Турция. Самата тя, докато снимала филм за тези туркменски групировки, получила информация от един от лидерите им, че оръжието им пристига от Европа.

Йончева продължи по темата за това от къде получава оръжието си свободната сирийска армия: „Турция е срещу тероризма. Но Турция има свои интереси. Турция подкрепя официално свободната сирийска армия. Между другото, както свободната сирийска армия е подкрепяна доскоро с оръжие и от Франция. Френският президент Оланд още миналата година в интервю за вестник „Монд“ казва, че редовно Франция е изпращала и изпраща въоръжение за свободната сирийска армия. Въпросът е, че още от 2012 – 2013 година се знае, че голяма част от свободната сирийска армия преминава към различни ислямистки организации като фронтът ан-Нусра.“

Според Елена Йончева именно предприетата от Франция нова политика по отношение на джихадистите в Сирия – включването й във войната на 30 септември тази година, е довела до атентатите в Париж, които според журналистката целят не наказание, а предупреждение за Франция и за цяла Европа.

„Ние не сме невинни в цялата тази игра“ – заяви Йончева по отношение на българската държава. „Защото ние имаме отношение към всичко това, което се случва в Сирия. Ние обучавахме някои от лидерите, командирите на свободната сирийска армия. Ако се погледнат биографиите им, част от тях днес са в Ислямска държава. Защото, ако си спомняте този взрив в Анево, трябваше от американската посланичка да разберем, а не от българските политици, че става дума за български муниции, които са предназначени за сирийската опозиция.“ След тези думи на Йончева Слави попита: „кой български политик си е позволил България да участва по какъвто и да е косвен начин?“

Елена Йончева зададе няколко въпроса, на които трябва да се отговори, за да разберем какво се случва в Близкия изток и какво може да ни се случи на нас, в Европа: „Коя е тази умерена или неумерена опозиция? От къде получава оръжие? В какви лагери са обучавани? Кой ги обучава? Защо изнасят петрол с десетки камиони и цистерни към Турция? След като се знае кои са тези фирми, защо не им се налагат така модерните санкции?“ Журналистката каза, че отговорите на тези въпроси се знаят в подробности от хората, които се занимават с тези теми, включително и от журналисти, които са били в Близкия Изток.

На финала на разговора Елена Йончева заяви, че журналистите имат отговорност – тя е да покажат цялата картина, в нейните нюанси и детайли, а не само да обясняват, че едните са добри, а другите – лоши. Според нея журналистите трябва да излязат от „коректното политическо говорене“, което не им отива. Така според нея политиците няма да могат „да мрънкат и да заобикалят темите“.

Цялото предаване от 24 ноември 2015 г.