enbg

Елена Йончева: В България проблемът не е корупцията, а грабежът

16.1.2019 | коментара

В предаването журналистът и депутат Елена Йончева коментира редица теми: изборът да стане депутат, делата между нея и премиера Борисов, разследванията ѝ за „Автомагистрали“ и строежа на „Тракия“; случаят с Делян Добрев и управлението в Хасково, делото срещу нея и имунитета, от който сама се отказа, както и темите КТБ и състоянието на оградата по турската граница.

В началото на разговора Слави Трифонов сподели, че преди година е поканил Елена Йончева да работи в екипа на предаването, но тя е отказала заради длъжността си на медиен секретар в екипа на президента Румен Радев. На въпрос дали е доволна от това, че е предпочела да работи за президента и после като депутат, Йончева отвърна: „Предложението още ли важи?“.

„Аз не смятам, че съм влязла в политиката“, заяви Йончева и допълни: „не считам, че това е политика, защото от другата страна нямаме политическа партия. Имаме една структура, която беше наречена от един бивш депутат от ГЕРБ „шайка“, а шайка означава организирана престъпна група.“. Според нея журналистиката не е достатъчна за битка с тази структура, особено след срива на България в класацията за свобода на словото. Йончева нарече БСП „единствената партия с идеология и с програма, която остана в България“.

На въпрос защо е напуснала поста си на медиен секретар в президентството и е станала депутат, Йончева отговори: „В един момент си дадох сметка, че това е позиция, която изисква не битка, а повече дипломация.“ Затова отишла при президента и с чувство на вина го помолила да бъде освободена – тогава вече имала покана от Корнелия Нинова да се кандидатира за депутат.

Според Йончева, след като започнали с убийството на българската журналистика, настоящите управляващи в момента унищожават и българската икономика. Освен това, всички законопроекти на БСП в парламента са отхвърляни, а вместо това ГЕРБ приема „лобистки закони“, каза Йончева.

На репликата на Слави, че Елена Йончева в парламента действа като журналист, тя отговори, че в това няма нищо лошо. „Никъде не е казано, това е някаква илюзия, че един депутат не може да бъде журналист. Както един депутат може да бъде икономист и да използва своята икономическа експертиза, един депутат е юрист и може да има своя юридическа практика, така един депутат може да бъде журналист и аз смятам, че в тази ситуация това може да бъде много полезно, защото имам журналистически опит на разследващ журналист и тези неща, които показвам – безобразия, които стават в държавата, са пак в резултат и на опита, който съм придобила като разследващ журналист.“

Темата за делото с Бойко Борисов и твърденията му, че държавата ѝ е плащала милиони за репортажи, Елена Йончева коментира така: „Той го каза много пъти, каза го пред много камери, каза го подробно, повтаряше го. След което аз го осъдих – него и ГЕРБ – за клевета„. По думите ѝ адвокатите на Бойко Борисов защитавали тезата, че той не е казвал това, а телевизионните записи биха могли да се манипулират. „Един политик каза по всички медии едно и след това в съда каза, че не ги е казал. Тук не говорим за юридически игри. Говорим за достойнството!“, коментира Елена Йончева.

По темата за обвинението от прокуратурата за пране на пари, Елена Йончева каза следното: „Бях шашната от тази квалификация, тъй като единственото нещо, с което съм се занимавала в целия си живот, това е журналистиката, това са репортажи, това са документални филми.“ Йончева разказа, че всичко започнало няколко дни преди да бъде внесено искане в Агенция „Пътна инфраструктура“ да се направи независима проверка на българските магистрали от чужди експерти, а самото обвинение дошло след писмо от трима депутати – Антон Тодоров, Тома Биков и Делян Добрев.

Елена Йончева обясни, че в периода 2012-2013 година е получила покана от TV7 да работи за телевизията и да прави редовно документални фирми. Тъй като не разполагала с необходимата техника и студио, от телевизията ѝ предложили те да платят апаратурата, а нейната фирма да сключи договор за въпросната техника с друга фирма, която телевизията посочи. Това било необходимо, за да се закупят камери, сателитни телефони и техника за преки включвания. „Обвиняват ме, че тази фирма, с която съм сключила договор, произходът на нейните средства не е ясен и според прокуратурата вероятно са от престъпен характер“, разказа Елена Йончева и допълни, че тя няма как да е знаела тогава какъв е произходът на средствата на въпросната фирма, с която е сключила договор. „Всички, които работят в TV7, независимо дали са на външна продукция или получават заплата, техните средства, доколкото съм запозната, минават пред КТБ. Има държава, която е дала лиценз и на телевизията, и на банката – и тя трябва да се грижи откъде са тези средства!“, каза Елена Йончева.

По темата за разкритията й за роднинските връзки на Делян Добрев в управлението на Хасково Елена Йончева уточни, че се е заела с разследването, тъй като тя е избрана за депутат от Хасково. Според нея това, което медиите наричат „Кумгейт“, е най-малкият проблем – много по-притеснително е това, че ключови позиции се заемат от т.нар. „дрийм тийм“ на Делян Добрев. „През тях минават, през тези ключови позиции – става дума за негови бивши съдружници, първа братовчедка, зет – през тези позиции минават проекти, обществени поръчки, конкурси за десетки милиони лева. И ние внесохме в прокуратурата сигнал с конкретна информация. Все още нямаме резултат“, уточни Йончева. По думите ѝ тази схема в Хасково е общоизвестна, а подадената от нея в прокуратурата информация е публична, достъпна в Търговския регистър. „Просто никой не беше поставил този проблем, защото хората в Хасково се страхуват да говорят за всичко това“, допълни Елена Йончева. Според нея, след случилото се, Делян Добрев е бил принуден да подаде оставка, за да се тушира общественото недоволство.

Елена Йончева се съгласи с водещия Слави Трифонов, че неприемането оставката на Делян Добрев от страна на парламента е нарушение на Конституцията. „Той междувременно си върна т.нар. оставка и в момента е в парламента. … Аз смятам, че това не е лошо, че е в парламента. Защото той е едно олицетворение, едно лице на това какво представлява управлението на ГЕРБ. Той не е единствен. Повечето общини се управляват по този начин“, каза Елена Йончева. Тя допълни още, че в момента Делян Добрев я съди за това, че в резултат на разследването той е претърпял „значителни здравословни проблеми“, при положение, че изнесените от нея факти не са оспорени от никого – нито от медиите, нито от самия него.

По темата за оградата по границата ни с Турция Елена Йончева разказа, че всичко започнало през март 2016 г. в едно телевизионно студио по време на предизборната кампания. Там тя изразила 2 съмнения – че от проектите за саниране се краде и че оградата в региона на Хасково не е построена както трябва и лесно може да бъде прескочена. В студиото тези твърдения били определени като абсурдни, а след това получила обиди и клевети от страна на премиера, за които го осъдила. „И тъй като аз нямаше по друг начин как да докажа, доказах с единствения начин, по който разбирам като разследващ журналист – взех камера“, сподели Елена Йончева. По думите ѝ не само в Хасково, а по цялата българо-турска граница редовно преминават мигранти. „Проблемът не е в мигрантския поток. Защото няма преградно съоръжение, което да не може да бъде преминато. Става дума за една корупционна схема. … Оградата в момента, тя струва 500 евро на линеен метър, заедно с черния прилежащ път. В Гърция ограда, която е 3 пъти по-добра, …. струва два пъти по-евтино“, каза Елена Йончева и обясни, че със събрания видеоматериал и документи е отишла в ДАНС и прокуратурата. „В момента прокуратурата разследва тази корупционна схема със строителството на това преградно съоръжение. И причината да няма голям мигрантски наплив не е оградата, а споразумението между Европейския съюз и Турция за милиарди лева“, каза тя.

Според Йончева, ако Турция реши да пусне мигрантския поток, оградата по никакъв начин няма да го спре. По думите й проблемът е освен в качеството на оградата, и в това, че камерите и сензорите по нея не са работили в продължение на 4 години. Въпросните съоръжения пък не били в изправност, защото „договорът за поддръжка е изтекъл“. Тя коментира, че след нейните сигнали Валери Симеонов е внесъл сигнал в прокуратурата срещу нея за издаване на държавна тайна и национално предателство. Оказало се обаче, че въпросната „държавна тайна“ е публикувана на сайта на парламента и сигналът не минал, а Валери Симеонов се заканил да подаде нов.

Елена Йончева насочи вниманието към още едно обвинение срещу нея, повдигнато след подаване на сигнали: „След това показваме схемата в Хасково. Какво прави Делян Добрев? И той завежда дело. Казваме, че ще искаме проверка на пътищата, независима. Няколко дни преди това специализираната прокуратура отправя абсурдно обвинение към мен – в пране на пари. … И аз се надявам колкото може по-бързо да влезе в съда, за да се разбере, че е абсурдно.“ – каза Йончева.

Относно искането за експертиза на пътищата гостът обясни, че след случая в Своге, където 20 души загинаха, тя започва среща с експерти: професори, пътни инженери, пътни строители. По думите ѝ всички те ѝ разказват за масова практика – 40 процента от стойността на проектите „да се връща във властта“. Елена Йончева заяви, че има информация за Отсечката на смъртта край Своге, която е с дължина от 350 метра. По нейни думи там, в износващия най-горен слой, част от твърдите частици са заменени с варовикови, защото „варовикът е два пъти по-евтин от твърдите частици“. Тъй като варовикът има качеството да се полира, в резултат пътят става хлъзгав, обясни Йончева и добави, че освен това масова практика у нас е износващият най-горен слой да е 3-3,5 см, вместо разписаните 4 см.

Елена Йончева показа папка с изискванията на АПИ за строеж на пътища, които е получила като публична информация. „Те включват най-добрите европейски практики и по документи се спазват. Ако се спазват те, няма да имаме тези нагънати пътища“, каза тя и подчерта, че това се случва, „защото 40 процента от стойността, която трябва да отиде за самите магистрали – и това е обществена тайна, се връща към властта“.

Йончева показа изследване от 2011 г. на ЛОТ-2 на магистрала „Тракия“, отсечката между Стара Загора и Нова Загора, направено от професори в лабораторията на Института за архитектура, строителство и геодезия. Изследването е направено по искане на Димчо Михалевски, който по това време е депутат, поясни Йончева. По думите ѝ заради изводите от това изследване „Европа вади тази отсечка и я нарича експериментална“, а причината там е, че в насипа вместо инертни материали, е поставена пепелина. „Пепелта има качеството да се свива и разширява в зависимост от метеорологичните условия. Когато основата на тази магистрала е компрометирана, всичко отгоре започва да се нагъва“, каза гостът. За да се прекратят тези порочни практики, Елена Йончева настоява за независима проверка на пътищата от европейска лаборатория, която да не е имала бизнес в България.
„Десетина фирми извадиха 1000 строителни машини на 12 декември на Цариградско шосе, именно защото казаха, че не искат такава проверка, защото е обида срещу тях“, коментира възмутено Елена Йончева. Тя разказа, че тогава тези протестиращи са поискали оставката на няколко депутати от БСП, включително нейната, накрая казали, че ще обкръжат парламента, ако продължават с искането за независима европейска експертиза. Йончева изрази недоумението си как тези фирми са извадили 1000 строителни машини от производствения процес. След изчисления по официални данни тя установява, че на тези фирми е струвало 600 000, за да протестират. „Ти виждал ли си фирми да протестират срещу опозицията, обикновено се протестира срещу управляващите, от които нещо зависи?!“ – попита риторично журналистът.

Елена Йончева каза, че с колегите ѝ са направили необходимото и позволено по закон: „Ние искаме от АПИ (Агенция „Пътна инфраструктура“), която е собственик на тези пътища, да вземем тези „ядки“. Тя уточни, че ядка е вертикална проба, при която се доказва дали отделните слоеве отговарят на рецептурата като дебелина и дали съставът им е бил променен. „Законът е такъв, че е необходимо разрешение от АПИ. АПИ нямат право да ни откажат, въпреки че се опитват да го направят“, каза Йончева, като уточни, че в момента тече кореспонденция между двете страни. Пробите, ядки, ще бъдат взети от експерти от Европа, а искането е за проверка на: четирите магистрали, на Път 1-1 – от Видин към южната граница и на Път 2-18 – Околовръстният път. Касае се за проверка на строените и ремонтирани пътища през последните 5 години, защото, според европейските изисквания, 5 години е срокът на устойчивост на една магистрала, поясни гостът.

В България проблемът изобщо не е корупцията, смята Елена Йончева. Тя изтъкна, че в доклад на американския държавен департамент за България за 2018 г. се казва, че „корупцията на високите етажи на властта е свързана с големите инфраструктурни проекти“. А такива, по думите ѝ, са пътищата.
В подкрепа на тезата си, че в България не е проблемът корупцията, а грабежът, Елена Йончева цитира изследване на Зелените в Европейския парламент, че всяка година от корупция в България се взимат 11 милиарда евро. „Това изследване е на база данни на ЕвроСтат, по данни на ОЛАФ, доклади на Европейската комисия и доклади в Европейския парламент. Проблемът е, че тези 11 милиарда може да се вкарат в българската икономика… Ние имаме прираст, който ни обрича на бедност“, каза Йончева.

„Докато журналистите не започнат да правят разследвания и да удряме, който и да е на власт, за всички тези безобразия, ние ще бъдем последни, а ние станахме за десет години последни по всички показатели – не само по медийна свобода – жизнен стандарт, смъртност, детска смъртност, образование. Ние не заемахме такива позиции по-рано“, каза Елена Йончева и обяви, че инвестициите за 10 години са паднали 12 пъти. По думите ѝ през 2007 година са били 10 милиарда евро, а тази година са под 1 милиард и са три пъти по-малко от миналата година. „Световната банка изтъква три причина за това: корупция, лоша съдебна система и липса на предвидимост“, посочи Йончева.

Проблемът с циганите е част от образователния проблем, смята Йончева. „Това е страхотен проблем, страхотна бомба и нищо не се прави за това. Първо трябва образование, трябва да се намери начин всички тези деца от малцинствата да ходят на училище и ние от левицата предвиждаме такива мерки. … Политиката са конкретни мерки. В резултат на политически решения е това, че хората не могат да си купят лекарства. Че майката не може да плати операцията на своето дете и пуска зов за помощ. Милиарди изтичат от здравната каса“, каза за финал Елена Йончева.