enbg

Цветан Недялков

7.3.2012 | коментара

Цветан Недялков
соло китара

Цветан Недялков е роден на 19 април 1969 година в град София. От 11-годишен започва да свири на барабани и е много отдаден на това, но очевидно не му е било писано да стане барабанист. Дава си сметка, че ако не беше живял на една улица с фронтмена на „Сигнал“ Данчо Караджов, вероятно и досега щеше да размахва палките.

Цецо завършва с отличие Софийската музикална гимназия, след което е приет в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“. Започва висшето си образование с класическа китара и го приключва с джаз и поп-музика.

 

Повратен момент в живота на Цветан Недялков е запознанството му с Евгени Димитров-Маестрото в казармата. Още тогава двамата започват да свирят заедно и днес това продължава в „Ку-ку бенд“, където запазената марка на Цецо е соло китарата.

Виртуозният музикант разполага с инструменти, изработени от майстора на китари, на когото се доверява самият Ерик Клептън. Между „бижутата“ на Цецо са китари Gibson и Fenderе, както и ръчно изработена Zemaitis, на каквато свири Карлос Сантана. Музикантът е категоричен, че една китара е истински ценна, когато тя е стара, защото тогава дървото е изсъхнало и вади неповторим звук.

Цветан Недялков има много награди от наши и международни конкурси. Участието му в звукозаписи е свързано с почти всички по-големи имена в българската поп-музика. През 2009 година Цветан Недялков, Иван Лечев и Веселин Койчев се събират и реализират проекта „Акустично трио 3000“. Първата по рода си китарна формация в България създава албума „Йо-хо“. Музиката е смесица от фламенко, джаз и фюжън и е изцяло авторска, написана от Цветан и Веселин.

Работата в шоуто предлага на Цецо възможността да свири с множество световни музикални величия като Манхатън Трансфър, Mецофорте, Инкогнито, Дзукеро, Планет екс и др.

Днес Цветан Недялков преподава „Китара“ в Национална музикална академия, в катедра „Поп и джаз изкуство“.

Цветан Недялков сякаш винаги запазва „иронична дистанция“, както Слави често му казва. Тези, които го познават, казват за Цецо, че е дълбока вода и има невероятно чувство за хумор.

Самият той признава, че си почива като свири, често се затваря в стаичката си, където са инструментите му, компютъра, където чете или пък пуши пура. Последния навик приема малко резервирано, защото по-скоро предпочита здравословния начин на живот, но засега си го позволява.

Цветан Недялков е също толкова добър и в композирането, колкото и в свиренето на китара. Признава, че както болката, така и хубавите моменти го провокират да твори. „По-важно за мен е искрицата, хъса за живот, желанието на човек да продължи напред“ – казва Цецо. Той признава, че харесва източната философия: „Човек трябва да гледа позитивно на нещата. Да направи това, за което е роден. Аз лично смятам, че съм имал огромен късмет за всичко, което ми се е случило“.

Цветан Недялков е женен. Със съпругата си са заедно от ученическите си години – свирели заедно в китарен оркестър. Имат син Мартин.