enbg

Кристиан Илиев

7.3.2012 | коментара

Кристиан Илиев
клавишни

Кристиан Илиев е роден на 11 май 1969 г. в град Видин, в семейството на музиканти. Заради честите пътувания на родителите му в чужбина, той е отгледан от леля си, която е оперна певица и пианистка. Именно тя го насочва да започне да свири на пиано. Това се случва още когато Кристиан е 5-годишен.

Възпитаник е на Детска музикална школа – гр. Видин, където започва и първите си уроци по пиано и солфеж. Като ученик всяка година изнася самостоятелни концерти. Бил е корепетитор на Пионерския хор към училището и на хор „Боян Чонос“, печели Голямата награда от Международния хоров фестивал в град Ланголен, Англия през 1977 г.

 

През този период многократно е бил солист и на Видинската Филхармония под диригентството на проф. Константин Илиев, Цанко Делибозов и Андрей Андреев. Представял е концерти за пиано и оркестър от Моцарт, Бетовен, Хайдн, Бах, Менделсон, Григ, Рахманинов и Шуман.

През 1981 г. печели ІІ-ра награда на Международния конкурс за пианисти в гр. Сенегалия, Италия. На следващата година е приет в Музикалното училище „Любомир Пипков“ в гр. София в класа по пиано на доц. Лидия Кутева. В курса на обучение по „Съпровод“ при проф. Снежина Гълъбова е свирил с големия наш цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази, с когото са изнасяли концерти, както в музикалното училище, така и в зала „България“.

В 8-9 клас започва да слуша ФСБ и да се увлича по поп и джаз музика, за ужас на своите преподаватели. Дори го изключват от Музикалното училище, защото избягал от часовете, за да отиде на концерт на ФСБ в град Пловдив. Затова се налага да завърши 8-ми клас като частен ученик.

Кристиан се запознава с Цветан Недялков в Музикалното училище – двамата са били в един клас. Правят формация, в която се налага Кристиан, освен да свири на синтезатори, да бъде и барабанист, без някога да е свирил на ударни инструменти. Групата им „Итермецо“ съществува една година.

Военната си служба пианистът отбива в ГУСВ, където се запознава с Евгени Димитров. Илия Илиев им е бил стар войник. Кристиан е пял и в хора на ансамбъла на Строителните войски като баритон. Бил и пианист-корепетитор. С ансамбъла на ГУСВ взима участие в турне в Страсбург, както и в концерти в страната. След казармата, през 1990 г., е приет в Музикалната академия в два отдела – „Инструментален“ и „Поп и джаз пеене“. В този период започва да композира.

През 1992 г. песента на Кристиан „Сън“ печели II-ра награда в „Златен Орфей +“ и Специалната награда за аранжимент. През 1993 г. печели награда за аранжимент на българска песен, изпълнена от вокална група „Черно и бяло“ на фестивала „Златен Орфей“ в НДК. През 1992-1993 г. Кристиан пише инструментални композиции за първото предаване „Хит минус 1“. Тогава сформира бенд, който записва музиката за предаването. След това създава групата „Белс бенд“, която е в състав – Цветан Недялков, Венелин Венков, Иван Стоянов и Иво Звездомиров от група „Те“.

През 1995 г. Кристиан завършва висшето си образование в ДМА със специалност „Пиано“. От 1996 до 1998 г. работи в Норвегия и Швеция с група. През 1999 г. печели конкурс за пианисти в БНР и до 2003 г. е основен пианист. От 1999 г., освен в радиото, той свири и в бенда на Вили Казасян.

В БНР Кристиан има над 80 аранжимента на детски песни на хор „Радио деца“ и около 40 – на български изпълнители. Записвал е албуми на Силвия Кацарова, Георги Христов, Камелия Тодорова.

От 2005 г. работи като хоноруван корепетитор в ДМА на студентите от класовете на проф. Симеон Венков, доц. Етиен Леви, доц. Влайо Влаев, проф.Симеон Щерев.

В Нов Български Университет работи като хоноруван корепетитор от 2007 г. при доц. Етиен Леви и ас. Нели Маринкова. През 2007 г. е корепетитор и на първото издание на „Мюзик айдъл“. От 2007 г. е част от „Ку-ку бенд“.

Участвал е като гост-музикант на легендарната група ФСБ в концерта по случай приемането на България в Европейския съюз през 2007 г. и в турнето им през 2010 г. През 2011 г. участва в реализирането на телевизионния формат „Гласът на България“.

Кристиан обича да слуша балади, поп музика, R&B.