enbg

Илия Илиев

7.3.2012 | коментара

Илия Илиев
кларинет

Илия Илиев, известен като Професора, e роден на 23 юни 1968 година в Горна Оряховица. Едва шестгодишен, той вече свири на пиано в родния си град, а от пети клас започва усилено да изучава кларинет в Детската музикална школа на профсъюзите в град Велико Търново. Висшето си образование в Музикалната академия „Панчо Владигеров“ в София завършва с отличие.

Следват множество изяви. Своята кариера Професор Илиев започва в Голям симфоничен оркестър на БНР като артист-оркестрант-солист-кларнетист. Прави многобройни концерти и записи на оперна, симфонична и филмова музика с известни диригенти, солисти и композитори, между тях светила като Милчо Левиев, Райна Кабаиванска, Теодосий Спасов, Минчо Минчев и много други.


 

 

Работил е и заедно с именития Енио Мориконе, който е бил в България в качеството на композитор и диригент по повод реализация на чуждестранна филмова продукция.

Характерно за него е, че владее еднакво добре разновидностите на кларинета: В-кларинет, А-кларинет, Es-кларинет и Bas-кларинет – нещо, с което малцина биха се похвалили.

Илия Илиев и Слави Трифонов са колеги още от Академията. После работят заедно в оркестъра на Националното радио и накрая съдбата ги събира в бенда. Илия Илиев е първият музикант, когото Слави кани в „Ку-ку бенд“ и през 1993 г. той, Евгени Йотов и Слави основават „Ку-ку бенд“. За кларинетиста музиката не е съревнование, а почерк. „Музиката е недостижима“, ще ви каже Илийката, ако го накарате да ви обясни необяснимото, „тя ми даде криле да летя в облаците, да живея в един свят, който няма граници“. Впрочем не е трудно да разберете какво точно има предвид – трябва само да го помолите да ви изсвири някоя от вълшебните си мелодии. Илия споделя, че няма любим кларинет, защото с всеки от тях има някакъв спомен и неповторимо музикално преживяване.

За да стигне до тези виртуозни изпълнения обаче, Илийката е минал през десетки години на упорит и непрестанен труд, през които неотклонно е развивал майсторските си умения и музикалната си интуиция. Едни от най-блестящите импровизации в „Ку-ку бенд“ са негово дело. „Жълта книжка“ е един от любимите му албуми, а песента, която харесва най-много, е „Сватба“, защото обединява българския фолклор с бандовото звучене. Творческият порив понякога осенява Илия в странни места и ситуации. Така например той композира песента „Дявол“ за три дена, докато чака в задръстванията от Университета до НДК. С хумористична закачка колегите от „Ку-ку бенд“ и до днес обичат да наричат музикалното произведение – „Песента на задръстването“.

В свободното си време Илия Илиев обича да се наслаждава на риболова и очевидци твърдят, че винаги носи вкъщи много риба. Хобитата му обаче не се изчерпват само с риболовните трофеи. Илия е и запален ловджия. Но дори и тогава той не изневерява на музиката и носи неизменно със себе си „ловния“ си кларинет, с който свири на дружината при слука.

Друга голяма страст на Илийката е да изработва сам музикални пособия за кларинета си, като освен това и сам създава инструментите и машините за изработването им. И ако някой път го видите изцяло погълнат да майстори поочукан кларнет, знайте, че го прави така, както след това ще свири на него – с душата си.

Колегите от „Ку-ку бенд“ казват, че Илия е ненадминат майстор както в музиката, така и в кулинарията, и по-специално в производството на домашна ракия, вино и мед, и не пропускат да изкажат възторга си дори в ефир.

Историята на влиятелната титла „Професор“ идва от едно от турнетата. Илия Илиев прави авторитетното изказване: „Никой не се бърка на работата в другия!“. Оттогава екипът започва да се обръща към него с прякора „Професоре!“, а Иван Стоянов не пропуска да отбележи професорските умения на Илия във всяко едно отношение.

През 2006 г. Илия Илиев издава първото практическо ръководство за изпълнение на орнаменти в българската народна музика на кларинет и саксофон, наречено „Фолклорни тайни“. Ръководството се радва на огромен интерес не само у нас, а намира своите привърженици и по целия свят.

Музикални награди:

• Първа награда на 10-та национална среща на певци и инструменталисти в Търговище;
• Първа награда на 7-ми национален конкурс в Провадия /специалност – кларнет/;
• Първа награда за камерна музика „Моцарт“ в София, организиран от БНР.

През 2010 г. Илия Илиев реализира първия Национален конкурс за духови инструменти, провел се в град Русе, като проектът е по негова идея, той се заема и с организацията, и със спонсорството. Често към него се обръщат млади музиканти за съвет, свързан с класическата и фолклорна музика.