enbg

Венелин Венков

7.3.2012 | коментара

Венелин Венков
ударни и перкусии

Венелин Венков е роден на 28 август 1972 година в Русе. Венко е единствено дете в семейството.

Заниманията си с музика Венелин Венков започва с пиано, когато е на 4 години. Следва стъпките на баща си, който също е музикант.

От малък Венко проявява страстта си към друг музикален инструмент – барабаните. Блясъкът на жълт комплект „Ludwig“, който имала групата на баща му, приковавал цялото му внимание.

Нямало как да свири на барабани докато не порасне, защото имало риск за ставите и сухожилията, но след четвърти клас неговото желание се превърнало в реалност и вече бил записан на уроци по барабани. Завършил е музикално училище и музикална гимназия, а после и Музикалната академия.

Още в 7 клас Венелин Венков започва да свири в рок група „Огнен гриф“, която репетира в ЖП депо. След това идват и участията му в групите „Аналог“, „Аномалия“ и „Хазарт“.

Началото с „Ку-ку бенд“ за Венелин Венков идва през 1995 година. По това време той свири в група „Bell’s band“ заедно с Цветан, Иван и Кристиан от бенда. Цецо е човекът, който води Венко на концерт на „Каналето“ на стадион „Юнак“ за проба. Въпреки метълския вид на Венко, пробата е успешна и музикантът става част от бенда.

Музикантът има 5 чифта барабани. Всички са от марката DW, на която държи. В инструментариума на Венко са и чинелите, ръчна изработка на фирмата Istanbul Agop Cymbals, Турция, до където той пътува специално, за да направи поръчката. Чинелите имат и надпис „Venko – Ku-Ku Band“.

Слави Трифонов нарича Венелин Венков „живата памет на бенда“, защото знае броя на всичките песни и албуми на „Ку-ку бенд“.

Венко е и главен герой в един от клиповете – този на песента „Магьосница“, на която автори са Георги Милчев, Слави и Евгени.

Днес освен, че е неотменно на барабаните, Венко участва активно при създаването на окончателния саунд и подбора на семплите при записването на музиката на „Ку-ку бенд“.

Песента на „Ку-ку бенд“ „Невесто мори убава“, направена по музика на Слави и Евгени, е сред любимите песни на Венко. От всички албуми, записани през годините, на сърце му е „Вавилон“, защото с него той преживява своето „бойно кръщение“ в студиото.

Венко е заклет табладжия, а си пада и по билярда и често със Слави „разцъкват“, но резултатите определено са в полза на барабаниста. „Скъсва ми нервите“, признава Слави Трифонов за честите си загуби от него. Уменията на Венко и тук са наследствени, но в случая баща му е категоричен, че Венко хич не му е в категорията: „Аз съм „А“ категория, той е „Ъ“.