enbg

Мариан Бачев

7.3.2012 | коментара

[email protected]

Мариан Бачев е роден и израснал в София. Рождената му дата е 8 юли. Спомените от детството му са свързани с тихите квартални улички, които правят „зелен тунел“ през лятото, тичането до късно с децата от квартала. На няколко пъти се губил из софийските улици и винаги се озовавал при кварталния… Като малък бил умерено послушен, казва Мариан, но доста емоционален и реагирал спонтанно на всичко, което се случвало около него. Това било причината той да си отнася караниците вкъщи, тъй като по-големият му брат бил от „тихите води“. Това обаче не пречи на двамата братя и до днес да са здраво свързани помежду си.

 


Бащата на Мариан е бил машинен инженер и се пенсионирал като подполковник в пожарната, майка му е строителен инженер. Баткото на Мариан наследил интереса към инженерните науки – той също става строителен инженер, но Мариан от дете обичал да прави смешки и закачки и ясно и категорично заявил: „Аз ще ставам артист!“ По тази причина го записали в Детско-юношеския театър в Двореца на пионерите при Николай Априлов и резултатите дошли – като юноша той играе в първия си игрален филм „Лошо момче“ на режисьора Георги Попвасилев. Мариан все пак е имал вземане-даване с математиката – отдавала му се с лекота, въпреки че не виждал с какво тригонометрията ще му е полезна в живота. Като резултат обаче той отчита, че го е направила много подреден, точен и упорит. Мариан Бачев завършва 14 СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, после НАТФИЗ – „Актьорство за драматичен театър“ в класа на професор Надежда Сейкова. През май 2007 г. защитава с пълно отличие държавните си изпити в магистърската програма в НАТФИЗ „Мениджмънт в сценичните изкуства“ и е награден от ректора на Академията. Започва работа в театъра в Габрово, после в Шумен, следвани от 5 години в Театър „София“ и после из много театри на гастроли. От много години се занимава и с озвучаването на множество филми и сериали – и като актьор, и като режисьор на дублажа.

Мариан Бачев е играл във всички жанрове в своята професия като актьор – и в драми, и в мелодрами, и в комедии, и в мюзикъли. Има десетки роли за радиотеатъра. Снимал се е в множество филми – български и чужди. В колекцията си от отличия има четири номинации за „АСКЕЕР“, наградата за талантлив млад актьор „Иван Димов“ му е за ролята на Клов в абсурдната пиеса „Краят на играта“ на С. Бекет. Има и 2 награди за главна мъжка роля от Фестивала „Нова българска драма“. През 2013 г. получава номинация на Сатиричния театър „Златен Кукерикон“ за най-добър комедиен актьор за ролята на Ралф в „Досадникът“ – Фр. Вебер, постановка Б. Петканин. През 2015 г. става носител на наградата за най-добър актьор в музикален театър „Любимец 13“ за ролята на Санчо Панса в „Човекът от Ла Манча“ – Д. Васерман, постановка Б. Панкин в Държавна Опера – Пловдив и за ролята на Бебз в „Лелята на Чарли“ – О. Фелцман, постановка Н. Априлов в Държавна Опера – Стара Загора.

Първата му поява в „Шоуто на Слави“ е на 02.10.2007 г. Обадил му се сценаристът Тошко Йорданов по препоръка на колега, от когото разбрал, че има страхотно чувство за хумор и много успешно имитира. „Пробваха ме в шоуто няколко вечери и в края на месеца не стига, че ми платиха, но ми предложиха и договор. Удивително!“ – спомня си Мариан. В шоуто Мариан става изключително популярен със своите успешни превъплъщения и в женски, и в мъжки роли: Андреа Опулева, Галена Прехвалена, Димитричка, Гюро Кюмюро, Яне Янев, Николай Бареков, Лютви Местан, Денди Пенди, Коцето, Дони, Веско Маринов, Весо Стресо, Вуте Честния, Гиньо Кологов… И независимо „пут какво напрежение“ се намира, винаги спазва максимата, че каквото и да се случи… The Show Must Go On! „Излизал съм за една вечер от „Пирогов“ (бях с бронхопневмония и абокат на ръката), за да играя в представление (в „Сако от велур“ на Ст. Стратиев); Играл съм на втория ден след операция от апандисит, с температура, леко приведен, щото шевът още опъваше и бях с превръзка, но пък стана част от характеристиката на образа (в „Рейс“ пак на Ст. Стратиев)“.

Актьорът няма хоби, но обича да сглобява разни неща с ръце. Така си почива – когато си купи нещо за дома и си го сглоби собственоръчно…

Но най-любимото занимание на Мариан извън актьорската работа е да бъде със семейството си – актрисата Милена Видер и техните две дъщери Александрина и Косара. Четиримата – някъде… без значение…