enbg

Един американец в България

22.5.2018 | коментара

В специалното предаване на „Шоуто на Слави“, посветено на българския фолклор, Иван Кулеков представи историята на Робърт Стърм във филма „Един американец в България“.

Иван Кулеков разказа, че се е запознал с Робърт през 1983 година, когато той дошъл в България да записва автентичен фолклор. Робърт обичал да изучава и изпълнява български фолклор, да разсъждава за разликата между родопската песен и шопския двуглас, а в дома си в Чикаго пеел „Излел е Дельо хайдутин“.

Във филма на Иван Кулеков Робърт разказа, че е пристигнал в България като 22-годишен аспирант по езикознание. От народните ни песни той проявил интерес към страната и езика ни. Когато научил малко български, започнал да пътува по селата. В спомените му обаче тогава в българските села имало много хора, пазещи традициите и обичаите. „Всички тези песни, свързани с обреди, с празници, с живота, със сватбата, с жътвата – имаха си все още контекста! И бяха живи! И заради това бяха толкова интересни“, каза Робърт Стърм. „Песните не бяха нещо за сцената, нещо научено. Бяха част от живота на хората!“, допълни той.

Американецът си спомни, че тогава, въпреки трудното време в България, хората го посрещнали с отворени сърца. За него най-важното било, че благодарение на тях успял да усети корена на нашия фолклор. За човек, дошъл да изучава народната ни музика, той сподели, че в България всъщност събрал „не песни, а души“. „Всеки човек, когато го слушаш, когато ядеш с него, когато пееш с него – ти дава част от душата си! И заради това дойдох още 10 пъти!“, сподели Робърт и разказа, че пътувал из цялата ни страна, за да научи спецификата в пеенето на различните области.

„Записах много песни, над 1000“, разказа още той и допълни, че иска да дари целия си архив на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. Американецът призна, че се е чувствал повече себе си с хората от селата в България, отколкото в Ню Йорк. „Не мисля, че беше заради песните. Беше заради хората, заради българите“, каза за финал Робърт Стърм.