enbg

Д-р Стефан Манов, 23 февруари 2018 г.

23.2.2018 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше д-р Стефан Манов, който коментира темата за въвеждането на електронно гласуване в България.

Д-р Стефан Манов е експерт по темата за електронния вот. От 1994 година живее във Франция. Изключително активен е в борбата за това гражданското общество да отстоява своите избирателни права. Дълги години той е наблюдател на избори, организатор на българските избирателни секции във Франция, а от 2 години е член на Обществения съвет към ЦИК.

„Вярвам, че една демокрация не живее само от избор до избор“, каза д-р Манов.

През 2016 г. в България беше приет закон, според който от 2019 г. в страната ни трябва да може да се гласува и дистанционно по електронен път. Преди няколко дни излезе доклад на ЦИК с препоръка към парламента да отложи електронното гласуване. „Знаем, че обикновено когато нещо се предлага да се отложи, то е за да се погребе по-добре“, изрази своето възмущение д-р Стефан Манов.

Той обясни, че според приетия закон въвеждането на електронно гласуване в България трябва да се случи на 3 етапа. В първия етап – до края на 2017 г. трябва да се проведат симулации на гласуване, във втория етап – през 2018 г. трябва да се проведат 3 експеримента, а през 2019 г. електронното гласуване трябва да се въведе по време на същински избори. В България обаче развитие по етапите от закона няма. „Изглежда няма голямо желание този въпрос конкретно да върви напред“, каза гостът. „За съжаление се превърна в традиция някои неща да се протакат във времето, да се тупка топката, да се симулира дейност, да се прави имитация, така че като се стигне до последния момент, да се каже – ето вижте, по обективни причини не можем да изпълним закона, дайте да го променим!“, каза още той.

Д-р Стефан Манов каза, че обществени дискусия по темата дали електронното гласуване трябва да се случи в България липсват, а медиите избягват да повдигат въпроса.

Д-р Манов разказа още, че ЦИК обяснява отлагането на закона с трудността в намирането на електронен идентификатор, който да удостоверява самоличността на лицето, което гласува. Според госта обаче това е само оправдание, което има за цел да спре работата по вкарването на електронното гласуване, а политическа воля и желание за действие няма. По думите му моделът с електронния идентификатор е остарял и даде за пример Франция, където през 2009 г. на изборите е имало възможност за гласуване чрез интернет. Той изрази мнение, че гражданското общество във Франция е много силно, а в обществено-политическия живот в България то липсва. Експертът по електронен вот посочи иновативни начини, по които може да се осъществява разпознаването на този, който гласува – чрез лицево или пръстово разпознаване, каквото притежават вече голяма част от смарт устройствата.

Ситуацията с електронното гласуване у нас водещият Слави Трифонов определи като „манипулативна игра“. Той изрази възмущение, че в България се приемат закони, които всъщност никой не спазва.

За финал д-р Стефан Манов изрази надежда, че гражданската активност в България ще се повиши и именно тя ще счупи порочния модел на управление. „Когато видите несправедливост, опитайте се нещичко да направите – ако не е по вашите сили, опитайте се да съберете и други около вас! Малките победи ще ви дадат невероятно удовлетворение, че все пак нещо може да се спаси!“, каза д-р Стефан Манов.

Цялото  предаване от 23 февруари 2018 г.