enbg

Д-р Стефан Манов за скандала с партийните субсидии

10.6.2019 | коментара

По темата с раздадените неправомерно субсидии на партиите Слави Трифонов разговаря по скайп с доктор Стефан Манов, математик и изборен експерт.

Доктор Манов заяви, че следи процеса от самото начало и е изумен от начина, по който се правят опити да бъдат „минимизирани, преиначени очевидни прости неща“. По негови думи става въпрос за ширеща се некомпетентност, ако не и нещо по-сериозно. „Няма такова нещо като връзка между изборния закон и този за субсидии, друга, различна от тази, която всички нормални хора виждат. Бях изненадан, че се твърди, че мандатите, на партиите, които са влезли в парламента, се дължали на тези, които не са влезли в парламента. По-голяма неистина, да не кажа лъжа, наскоро не бях чувал. А и най-малкото е странно за хора, които са избрани за народни представители, да не познават методиката, по която се определят мандатите. Достатъчно е зрителите да отидат на сайта на ЦИК – има пример, математически, съвсем прост – как точно гласовете от 2017 година, ако вземем последното НС, са станали мандати.“ – каза събеседникът. Той коментира още, че оплитането в лъжи може да бъде решено само по един начин – като честно се признае грешката и се поеме отговорност.

Стефан Манов каза, че живее във Франция почти 24 години и поясни как там се случват нещата: „Тук всичко е уредено много стриктно. Както и в България, партиите, надминали един процент, имат право на държавна субсидия, но обърнете внимание, размерът на тази субсидия е 1,65 евро на глас, плюс 37000 евро за избран депутат за тези, които са успели да постигнат парламентарно представителство. За да сме по-точни, за последната година партиите са получили общо 66 милиона евро, но във Франция има 66 милиона французи…“

На въпроса на Слави Трифонов как при тази ситуация не се случва корумпирането, д-р Манов отвърна, че там има силен контрол и припомни съдебните дела срещу бившите президенти Жак Ширак и Никола Саркози. Той допълни, че във Франция и гражданският сектор е „достатъчно активен, за да рови и извади на показ евентуални нарушения във финансирането на партиите и изобщо корупционни схеми“.

Цялото предаване от 10 юни 2019 г.