enbg

Д-р Петър Москов, 20 октомври 2015 г.

20.10.2015 | коментара

Министърът на здравеопазването Петър Москов беше гост в „Шоуто на Слави“. Той говори по най-актуалните въпроси, свързани с министерството, което оглавява – въвеждането на пръстов отпечатък за идентификация в болниците и аптеките, състоянието на УМБАЛСМ Пирогов и данъка за общественото здраве, който ще облага определени съставки в различни храни.

В началото на разговора Петър Москов аргументира идеята за въвеждане на пръстови отпечатъци в болниците и аптеките. Той разясни, че тук не става въпрос за сканиране и пазене на отпечатъка на пациента, нито за снемане на отпечатъци с мастило, а за биометричен код: „от вашия пръстов отпечатък той генерира уникален за вас цифров код, той се свързва в електронната система и в софтуера с вашето ЕГН и това е единствената най-евтина, най-сигурна, с най-бързо разпространение възможност вие да разрешите плащане на здравната каса от ваше име“. Според Москов технологичното решение за въвеждане на този код засега е само едно от възможните решения, но е най-бързото и драстично би намалило рисковете от злоупотреби.

На въпрос защо е важно да се направи това сега, Москов отвърна с друг въпрос – защо уникалният идентификатор на здравноосигурено лице не се е случил още преди 10, 15 или 20 години. Той отговори и на някои от най-честите критики към идеята му. По отношение сигурността на личните данни, Москов обясни, че ако бъде реализирана тази идея, тя ще бъде точно толкова сигурна, колкото и цялото здравно досие, което се съхранява в касата. По отношение на въпросите за затрудненията при непълнолетни деца и трудноподвижни възрастни хора, министърът каза следното: „в системата на ЕГН има дърво на свързаностите – там е ясно кои са нашите родители, нашите деца, нашите роднини. И софтуерната система ни дава възможност – на мен и на вас, от името на непълнолетните си деца или на наши роднини, които са неподвижни и не могат да отидат до аптеката да си вземат лекарство, ние да оторизираме здравноосигурително плащане от тяхно име“. Министърът обясни още, че за по-младите хора се подготвя и безплатно приложение, което може да се свали на мобилните им телефони и от него, ако е настъпило здравноосигурително събитие, те ще получават съобщение за това.

Целта, която в министерството са си поставили, е в края на януари следващата година да има такава система. По предварителните изчисления, този софтуер ще струва максимум 400 хиляди лева.

Слави пусна на министъра репортаж на журналистката от bTV Жени Марчева, в който директорът на „Пирогов“ професор Стоян Миланов показва състоянието на рентгеновото отделение, шоковата зала, асансьорите, болничните стаи и патологията в болницата. Министърът отговори, че е работил в „Пирогов“ заедно с професор Миланов между 1988 г. и 1994 г. и затова познава състоянието на всички тези места, които и тогава са изглеждали по същия начин. Според Москов решението за спешното приемно отделение, рентгеновото отделение и шоковата зала на болницата е следното: „това е част от общия проект за подмяна на цялата инфраструктура на спешната помощ, включваща както мобилните екипи, така и спешните приемни, който стартира от средата на следващата година“. Москов обеща, че целият коридор на спешното приемно на „Пирогов“ ще бъде преоборудван и ремонтиран. Той допълни, че предвижда и ресурс за ремонт на кардиологичното отделение по инвестиционната програма на министерството.

Следващата тема на разговора беше проектът за данък за общественото здраве. „Смисълът на този данък е следният: облагаме определени съставки в различни видове храни, когато те са над определена норма, която световната медицинска наука и международните здравни организации казват, че те започват да стават особено вредни за нашето здраве“, обясни Петър Москов. В този данък няма да бъдат включени храни от първа необходимост по социални индикации като хляб, месо, мляко, кашкавал, сирене, както и храни, в които има вредни неща като захар например, но преобладава здравният им ефект – плодови сокове с високо съдържание самото плодово вещество и мед. „Облагаме 4 групи съставки в определени храни – сол, захар и подсладители, кофеин и таурин, и частично хидрогенирани растителни мазнини. Защо точно тези 4 групи? Защото има абсолютно безспорни медицински доказателства, отново казвам, от медицинска гледна точка, защото се наслушах на коментари по въпроса… Наистина само идиот може да спори с доказаната вредност на тези съставки над определено количество. Идиот означава човек, който живее в собствена реалност и не се интересува от истинската… Когато в бисквитите, в чипса, в снакса, във „фаст фууда“ има съдържание на тези 4 вида вещества (…), тогава те ще бъдат облагани по съответна скала със съответна тарифа“, каза Петър Москов.

„Данъкът е обществено приемлива форма на натиск върху нашия личен избор. Това е тип данък, който е поведенчески – от типа на данъка и допълнението, което започнахме да плащаме за найлоновите торбички“, каза министър Москов и подробно обясни какво е становището на международните здравни организации за всяка една от четирите съставки, които ще се облагат. Той допълни, че в 11 европейски държави, включително и Турция, има различни механизми за допълнително финансово облагане на вредни вещества и изреди част от тях – Франция, Ирландия, Финландия, Холандия, Хърватия, Латвия и други. България е взела унгарския модел, който е въведен през 2011 г. и според Москов е доказано работещ.

Петър Москов обясни и за какво ще бъдат използвани приходите от този данък: „В три направления – за превенция, профилактика и лечение на хронични незаразни заболявания и за детско и майчино здравеопазване; за ремонт и строеж на спортни зали в училищата; за цялостна промяна на начина на хранене в училищата“.

Цялото предаване от 20 октомври 2015 г.