enbg

Д-р Костадин Ангелов, 28 октомври 2014 г.

28.10.2014 | коментара

В „Шоуто на Слави“ гостува д-р Костадин Ангелов, изпълнителен директор на Университетска болница “Александровска”, по случай 135-годишнината от създаването на болницата. Гостът сподели пред водещия Иво Сиромахов, че управлението на една толкова голяма болница не е никак лесно: „Първо трябва да имаш изключително голям хъс, когато тръгваш по този път, защото това решение, което съм взел аз, е осъзнато решение. Винаги съм работил в тази болница – от студент, минал съм по цялата стълбица и винаги съм си я представял по определен начин и сега работя този начин, по който аз си представям болницата да се сбъдне“.

Отношението на лекарите и сестрите към пациентите според него зависи не само от парите, а и от мотивацията: „когато хората усещат, че там, където работят, са желани и че мястото, където отиват на работа, е част от тяхното семейство“. Освен това според д-р Ангелов работещите в “Александровска” болница са сигурни в това, което ги очаква. Гостът обясни, че тази болница има дух, който е съхранен повече от 135 години и точно той помага на работещите там около 1 700 човека.

Според д-р Костадин Ангелов, в това, че много млади български лекари заминават да работят в чужбина, няма нищо лошо и няма риск България да остане без лекари: „Ако погледнем статистиката за последните десет години, броят на лекарите не е променен. Променена е обаче тяхната структура като възрастови особености и малко повече преобладават лекарите над 50 години. Но какво лошо има в това един млад човек да отиде на запад, да се научи и – ако ние сме работили за тези десет години така, че нещата да са променени – той да се върне тук.“

Изпълнителният директор на Университетска болница “Александровска” каза, че това, което трябва да се промени в здравната система е сигурността. Според него това, което води младите специалисти извън България, не са толкова заплатите, колкото липсата на сигурност: „Един човек, който иска да учи медицина, не взема решението си спонтанно. Той всяко свое действие го премисля в детайли. Той решава в 10-ти клас, че ще стане студент по медицина и учи 2 години и се подготвя. Осъзнато и премислено решение. Той учи 6 години медицина. След като завърши, още 5 години специализира. Станаха общо 13 години учене. И след 13 години той е млад специалист.“ Затова според д-р Ангелов при тези хора всяко нещо трябва да е планирано – къде ще работят, къде ще ходят децата им на детска градина, откъде ще вземат заем за жилище и т. н. Гостът каза, че държавата трябва да измисли тази политика, която да доведе до сигурността на младите хора.

Д-р Костадин Ангелов се обяви твърдо за създаването на повече от една здравна каса: „Категорично трябва да има повече от една здравна каса, защото монополът по всичките си определения, като форма на съществуване, води до негативи, а не до позитиви. Във финансите и в макроикономиката има строги и ясни правила, че монополите трябва да бъдат разбивани“.

Изпълнителният директор на “Александровска” се оплака, че в момента лекарите в България са станали жертви и заложници на „бумащината“, която концентрира всичките им усилия и вместо да мислят като лекари – за пациента, за диагнозата и за лечението, те са принудени да насочват усилията си в посока на бюрокрацията. „На лекарите им е забранено да бъдат свободни и мислещи хора“, каза д-р Ангелов. Според него в България правилата не са насочени в полза на пациента, а са насочени в полза на институциите.

Изпълнителният директор каза, че въпреки финансовите затруднения, ръководството на “Александровска” работи активно, за да може хората да си получават трудовите възнаграждения. В болницата имат да получават пари от Здравната каса още за месец юли и се надяват да бъде актуализиран бюджетът й, за да получат тези пари и да се разплатят към фирмите.

В личен план д-р Костадин Ангелов разказа, че му липсва лекарската работа, защото цялото му време е насочено към административни проблеми. Той посъветва във времена на грип хората да залагат не толкова на химията и ваксините, а на естествените имуностимулатори – да се пие фреш от цитрусови плодове, да се яде лук и чесън. Гостът разочарова водещия и Ку-ку бенд с твърдението, че червеното вино е полезно, но в количества до 100 милилитра.

Юбилеят на Университетска болница “Александровска” ще бъде отпразнуван с концерт на 3 ноември от 19 ч. в зала 1 на НДК.

Цялото предаване от 28 октомври 2014 г.