enbg

Д-р Георги Езекиев гостува във Вечерта на северозападната култура

1.2.2017 | коментара

Д-р Георги Езекиев, шеф на отделението по Хирургия в Онкологичната болница във Враца, гостува във Вечерта на Северозапада. Медикът коментира тежкото състояние на здравеопазването в региона, но изтъкна, че в неговото отделение нещата са на европейско ниво, а това се постига според него с много „работа, упоритост и твърдост, и смелост да не дадеш на местните копои да ти крадат от труда“.

Непрестанните промени в законите, касаещи здравеопазването, д-р Езекиев определи като все по-нечестни и по-несправедливи и положението става все по-разочароващо, по неговите думи. „Трябва много да обичаш това, което вършиш и много да обичаш хората, за да продължаваш да се занимаваш с тази работа“, каза лекарят. Той предвиди, че след 5 години в здравеопазването ще бъде „тотална катастрофа“. Добави, че в Окръжна болница във Враца се закриват отделения, наскоро там били изплатени заплатите за август. „Колегите непрекъснато напускат“, каза той. Медикът посочи и шокиращи финансови условия в областта – там заплатата на операционните сестри е 215 лева, а шеф на отделение, с две специалности, взима 800 лева. Попитан от водещия как се задържат тези хора при тези условия, д-р Езекиев отговори, че това са „едни кротки хора, смачкани“ и „продължават да вярват, че нещата ще се променят към добро“.

Д-р Езекиев разказа за инициативата, която предприел в своето родно село Горно Озирово, недалеч от Вършец, с идеята да докаже на хората там, че пари се изкарват и с труд. По молба на своите съселяни инвестирал там и сега е „известен овчар“ в региона. Има 400 овце и се опитва да обясни на хората, че трябва да се работи. „Те не вярват. Те са заобиколени само с мошеници, само с измамници, които живеят добре. Карат скъпи коли и нищо не работят“, представи гледната точка на съселяните си д-р Езекиев. Затова той решил да направи „показно“ и организирал събор в селото, на който дошли над 1000 души. На него миналата година местните успели да си продадат сиренето, доматите, яйцата и да разберат, че може да се печели и от труд, разказа още той. Инициативата му се оказала печеливша, а тази година съборът ще бъде на 15 август, събота, до Старата чешма в Горно Озирово.

Цялото предаване от 1 февруари 2017 г.