enbg

Д-р Велислава Петрова за опасността от вируса на морбили

5.3.2019 | коментара

Във връзка с нарастващите случаи на Морбили у нас, които са вече 66 и набиращото популярност течение на “антиваксърите”, Слави Трифонов разговаря по скайп с д-р Велислава Петрова от Кеймбридж. Тя е доктор на био-медицинските науки и специализира в областите на генетиката и инфекциозните заболявания, има докторантура по Имунология в Университета в Кеймбридж, където изследва ефекта на вируса на Морбили върху имунната система.

“Жалко е, че при наличие на ваксина, хората избират да не се ваксинират. Основното, според мен, е липсата на информация или по-скоро прекалената информация, която е не вярна“ – каза д-р Петрова. Тя коментира още, че вече е огромно количеството на fake news в сферата на здравеопазването. „Друг основен проблем е, че хората мислят, че това е просто шарка, така изглежда на пръв поглед – вид обрив и повечето хора смятат, че няма други последствия. Това, с което аз се занимавах в докторската си степен, показва, че вирусът, освен че причинява едно неразположение и обрив, всъщност успява да причини такъв дефект на имунната ни система, че ни лишава от имунитета към други заболявания. (…) Вирусът на морбили инфектира имунната ни система и е способен по такъв начин да ни направи отново уязвими на вируси, от които сме били предпазени преди това.“ – коментира специалистът по Имунология.

Д-р Велислава Петрова каза, че в много страни в Европа, също и в Америка се налагат глоби при отказ от имунизация. Например във Франция човек може да бъде глобен до 30 хиляди евро и да бъде две години в затвора. В България по закон има глоба от 50 до 100 лева, която може да нарасне незначително при втори и трети отказ. „Много е важно да се осигури правилна информация на хората и да има мерки в случай, че хората изберат да не се ваксинират“, коментира от пряката линия Петрова.

На въпрос каква е опасността за ваксинираните, тя отговори по следния начин: „Вирусът на морбили е един от най-силно заразните вируси, които познаваме и всеки човек, който не е ваксиниран и се инфектира, може да инфектира 18 други души. Възрастни хора, които са били ваксинирани, но имунитетът е спаднал, те биха се заразили. Освен това е огромен рискът за деца под 1-годишна възраст, тъй като по имунизационен календар те се ваксинират на 13 месеца.“ По думите й потвърждение на това е фактът, че тези 66 случая у нас са при много новородени и много малки деца. За да бъдат предпазени възрастните хора и хора, подложени на различни терапии, трябва 95% от хората да са ваксинирани, уточни д-р Велислава Петрова.

Цялото предаване от 5 март 2019 г.