enbg

Д-р Амин Фадел Тауил, 4 септември 2013 г.

4.9.2013 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше сириецът д-р Амин Фадел Тауил, който живее в България вече 35 години. Той коментира кризата в Сирия и изрази своето мнение за обсъжданата възможна военна намеса на САЩ и НАТО в страната.

Безчинства в Сирия се случвали още от 70-те години, разказа д-р Тауил. Силите на сигурността били свободни да взимат хора от семействата, без да се знае причината за това или дори да приберат човек, докато се разхожда по улицата. На тях всичко им е разрешено, заяви гостът. Той допълни, че суровият режим е държал хората в страх и те не смеели дори да питат къде са техните задържани роднини и какво се случва с тях. По думите му още преди две години народът искал да бъде свободен. По мирен начин, по време на Арабската пролет, деца от гимназията излизат с мирни надписи „Долу режима“. По думите на Амин Тауил около осемнадесет деца са арестувани, а половината са върнати в чували и нещата тръгват от там – стотици хиляди излизат на протести. Тяхното искане е било за „някаква промяна“, защото дотогава действал само един закон – законът за извънредното положение.

В опозицията в Сирия няма изявени личности, защото „режимът на еднопартийната система не дава възможност за абсолютно никаква свобода“. Единствената партия е БААС, има и Отечествен фронт, което разбира се е хартия, коментира гостът. Той обясни, че самият народ, се вдига на протест, но след 6-7 месеца репресии хората са принудени да носят оръжие. „От другата страна е голяма част от народа, която иска свобода. В една опозиция винаги има различни течения, но сирийският народ винаги е живял в мир с останалите религии.“ – заяви д-р Тауил. Той повдигна и въпроса какво правят Иран и „Хизбула“ в Сирия и каква е причината да подкрепят сирийския режим и се запита дали Сирия е свободна наистина или пък е под политическото влияние на Иран?“ Д-р Тауил призна наличието на радикалисти „от другата страна“, но обвини сирийския режим, че е създал много радикални групи, които изпращал в Иран.

Гостът изрази мнение, че по-скоро подкрепя идеята за военна намеса от страна на САЩ и НАТО. Като свой довод изтъкна факта, че сирийският режим е добре въоръжен и притежава оръжия за масово унищожаване, а „това е опасност в световен мащаб“. Той коментира изказването на сирийския зам.-външен министър, че режимът в Сирия няма да промени своето решение, дори това да предизвика трета световна война с думите: „Това има ли нещо общо с човешкия разум?“

Гостът говори за доказателства, че химически оръжия са използвани вече 14 пъти, като последният път е било най-жестокото. Това е престъпление спрямо човечеството, заяви той и допълни, че „колкото и да не е приятно, трябва да има начин да бъде спряно това безумие“.

Цялото предаване от 4 септември 2013 г.