enbg

Държавата отново каза на българите зад граница, че не са важни

11.10.2016 | коментара

В предаването днес Слави Трифонов изрази възмущение от факта, че огромна част български граждани, живеещи в чужбина, няма да могат да упражнят правото си на глас на предстоящите избори и референдум. Ето какво каза Слави: „Остава по-малко от месец до националния референдум, в който за пръв път ние, българските граждани, ще имаме реален шанс да променим нещо в държавата.
И колкото повече наближава референдумът, толкова повече стават простотиите и абсурдите, с които държавата се опитва да пречи на гражданите и да ограничава конституционните им права.
Знаете, че преди няколко месеца парламентът прие една срамна поправка в избирателния закон, според която българите в чужбина имат право на максимум 35 избирателни секции в една държава.
Днес изтече крайният срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина и какво се оказва? Във Великобритания, Съединените щати, Германия, Испания и Турция са подадени заявления за много повече от 35 секции. Това означава, че много наши сънародници в тези страни няма да могат да упражнят правото си на глас.
Държавата им казва – вие не сте важни, вие нямате права, вашият глас не съществува.
Знаете ли как се нарича това? Нарича се дискриминация. Нарича се престъпно погазване на конституцията. Защото в конституцията на република България пише следното:
Чл. 26, ал. 1: „Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.“ И още: чл. 25, ал. 5 гласи: „Българските граждани, пребиваващи в чужбина, са под закрилата на Република България“.

И какво ще стане сега? Кой ще защити нашите сънародници? Конституционните съдии мълчат, за да угодят на тези, които са ги назначили. Партиите мълчат, защото тях ги интересуват само гласовете, които могат да купят с кебапчета. Правителството мълчи, защото се интересува само да запази властта си.
Ние обаче няма да мълчим. И вярвам, че и вие няма да мълчите повече.
Излезте и гласувайте срещу тази престъпна система. Не оставяйте друг да решава вместо вас.“

Цялото предаване от 11 октомври 2016 г.