enbg

Държавата осъди издателката на жълтия вестник „Папарак” на 2 години условно

17.12.2010 | коментара

17 декември, 2010

„Държавата осъди издателката на „Папарак”, така както съди крадец на кола. Аз тепърва мога да ги съдя за частен иск”, сподели пред Слави Трифонов журналистът Иван Бакалов. След като „Папарак” краде негов материал, той подава жалба до главния прокурор и прокурора на Пловдив, защото под Тепетата е регистрирана фирмата, издаваща вестника. Впоследствие е заведено дело, а присъдата от 2 години затвор, с 5 години изпитателен срок и глоба от 4000 лева е прецедент. В студиото Иван Бакалов разказа за делото: „Във вестника не пише адрес на редакция, пише главен редактор, който в съда, управителката на фирмата каза, че той всъщност не е главен редактор, а тя му е сложила името, за да имал завършен търговски вид вестникът. А главният редактор казва пред съдията, че от уважение приел да му сложат името там, а всъщност той не бил главен редактор. Самата така наречена издателка никога не е слагала заглавие, не е правила вестник, тя е лице, на което тази фирма се води. Съдията пита „къде ви е редакцията”, а тя казва: „аз с един лаптоп се движа между Пловдив, Казанлък и Павел Баня” и това е издателството на „Папарак”. Тя само получавала материали и снимки от читатели „на лаптопа”.
На свой ред Слави сподели пред Иван Бакалов, че „Господари на ефира” също крадат интелектуална собственост и 3 години не може да ги осъди.
Журналистът подкани всички, които подлежат на интелектуална кражба да завеждат частни искове и да обръщат внимание на прокурорите. „Ако слушаш Цветанов най-лошите хора са съдиите и учените от БАН. Трябва да се има доверие на съда. Че има пуснати престъпници, причината не винаги е в съда” – завърши Бакалов.