enbg

„Душата на народа“

22.5.2018 | коментара

На 22 май специалното предаване на „Шоуто на Слави“ беше посветено на българския фолклор, на песни, чиито автори не знаем, но те са запазили и пренесли през вековете това, което ни отличава от всички други народи по света – българската ни душа!

Гост в студиото беше Иван Кулеков, който разсъждава за „Душата на народа“: „Българската държава е умирала два пъти, но душата на българския народ е продължавала да живее и чрез песните се е пренасяла по божествен начин от поколение в поколение. И може би и затова българската държава е възкръсвала“.

Невена Цонева изпълни песните: „Даньова мама“ и „Цветините очи“.

Иван Кулеков представи историята на Робърт Стърм във филма „Един американец в България“. Кулеков разказа, че се е запознал с Робърт през 1983 година, когато американецът идва в България, за да записва автентичен фолклор. Робърт признава, че се е чувствал повече себе си с хората от селата в България, отколкото в Ню Йорк. Днес той иска да дари целия си архив на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка.

„За да не умре, една песен трябва да живее в много хора“, каза Иван Кулеков и представи кратко видео за изпълняваната от Борис Машалов песен „Заблеяло ми е агънце“.

В предаването взеха участие едни от най-виртуозните изпълнители на мъжкия шопски двуглас – братята Владимир и Митко Митеви с изпълнение на песента „Що е любаво Софийско поле“.

Цялото предаване от 22 май 2018 г.