enbg

Думи за Васил Левски

18.7.2019 | коментара

„Уважаеми зрители, днес се навършват 182 години от раждането на Васил Левски. Не знам какво е Левски за всеки един от вас. Наричаме го Апостол на Свободата. Той е символ на чисти идеали и родолюбие.
Той е повод за гордост, но той е и нещо повече. Той е доказателството, че ние, българите, можем да осъзнаем силата си, можем да осъзнаем силата си като народ. И можем да се борим за себе си. Че можем да се опълчим на несправедливостта и да се опитаме да извоюваме собствената си свобода.

Защото днес ние, наследниците на Левски, може да сме свободни в смисъла на държава, но сме роби на примирението, на безкрайното търпение и на страха си да изразим свободно своето мнението и да го отстояваме. И може би в резултат на тази “не–свобода”, ние търпим да ни се случват много неща, които всъщност можем да контролираме. Ще ви дам пример. Търпим политиците да не зачитат волята на своя суверен, а ние сме техният суверен. Търпим да се гаврят с тази воля използвайки институциите и инструментите на демокрацията, които самите ние сме им дали, сме им ги поверили. Търпим да ни крадат, да ни лъжат и да ни манипулират. Всъщност всички ние днес им позволяваме да бъдат наши господари, а ние техни роби. Позволяваме им с пасивността си и с безразличието си. С липсата на гражданско общество, което да отстоява принципи и идеали, които са важни за собственото му бъдеще.
Сещам се за едни много тъжни думи на Васил Левски: „Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия.“
Но се сещам и за друго, което казва Апостолът: “Всичко се състои в нашите задружни сили… От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи.” – каза Слави Трифонов.

Цялото предаване от 18 юли 2019 г.