enbg

Доц. Иво Христов, 30 юни 2016 г.

30.6.2016 | коментара

Социологът доцент Иво Христов беше гост в „Шоуто на Слави“ и коментира ситуацията в Европейския съюз след резултатите от британския референдум, както и други актуални теми – българската икономика, социалните анализи у нас и реалното състояние на държавата ни в момента.

„Когато атовете се ритат, магаретата теглят“, с тази народна мъдрост доцент Христов коментира как ще се отрази кризата в Европейския съюз на България. Според социолога, каквото и да се случи, „на България все ще ѝ е кофти“. Иво Христов обясни, че не вижда позитиви от българското членство в Европейския съюз като цяло: „когато слаба икономика и силна икономика се съединят, резултатът е, че слабата икономика изчезва“. За него основното движещо противоречие на българския преход е, че „колкото по-натам отиваш, толкова насам идваш“, което означава, че там където отиваме, всъщност се връщаме на още по-изходна точка. Доц. Христов обясни, че през 2015 и 2016 година нивото на реалната работна заплата (нещата, които реално може да се купят с една заплата) едва е достигнало нивото от 1989 година. „Това означава – 26 години нищо“, заключи социологът.

Според Христов причината за приемането на България в Европейския съюз е нуждата на Европа от пазари за средно и ниско-технологични стоки: „Когато България влизаше в Европейския съюз, никой нямаше нужда от българската металургия, от българската тежка химия, от българската фармацевтика, от българските високи технологии, колкото са останали. Нали се сещаш, че държава и икономика не се прави с цървули.“

„Британците разбраха, че корабът потъва и овреме си надуха платната в друга посока“ – такава дефиниция постави доц. Иво Христов на понятието „Brexit“ и призова българите „да не плачем на тия гробища, защото те (британците) ще се оправят, въпросът е ние къде отиваме“. Социологът смята, че британците не са за оплакване, тъй като са пета икономика в света, говорят световен език, имат огромно политическо и културно влияние и са лидери на Commonwealth (Общността на нациите).

Иво Христов каза, че напускането на Великобритания е доста по-притеснително за Европейския съюз, защото е възможно британският пример да е заразителен и да се появят други кандидати за напускане: „Аз не виждам анонси от страна на така наречения европейски елит, че той въобще е разбрал какво се е случило. Случи се земетресение и то чудовищно земетресение, което след това може да премине в цунами.“ Мнението на Христов е, че Европейският съюз в този му вид е дълбоко недолюбван от европейските граждани, тъй като не представлява техните интереси.

По отношение на бъдещето на Европейския съюз Христов очерта няколко варианта. Първият е да се тръгне към нещо като „европейска свръхдържава“, което според него е невъзможно за реализиране, защото цялата Вишеградска четворка (Полша, Чехия, Словакия, Унгария) ще се възпротиви. Вторият вариант, според Христов, е да се отиде към някаква форма на ускорена интеграция около германо-френското ядро, а „ние тук да останем като някаква хлабава територия между това ядро и двете „варварски империи“, както един български политолог нарече нашите съседи Русия и Турция.“ А третият вариант, който според Христов е най-вероятен, е да продължи гниенето, както и досега. Социологът смята, че тази администрация, получаваща огромни пари и имаща особен статус, независимо че е абсолютно безотговорна към европейските граждани, няма как да направи реформи, защото тези реформи биха обезсмислили собственото ѝ съществуване.

Доцент Христов подчерта, че „в България няма култура на сериозния политически и социален анализ“, а причината е, че хората очакват да чуят това, което те сами искат да чуят, както очакват политическият анализатор да е нещо средно между пастор в църква и политически водач.

„Най-големият проблем на съвременното българско общество е, че то не осъзнава драмата на собственото си падение“, заяви Иво Христов. Според него ние, българите, още не сме разбрали какво се случва с нас и какво се е случило с нас, а то е следното: „българското население е не повече от 4 милиона и половина, реално пребиваващи на тази територия“, „българският социален капитал е избягал навън“, „огромна част от децата учат само с една единствена цел – да се спасят“, а едновременно с това „до нас набъбват огромни сили, Турция вече е 80 милиона, ще стане 100, с огромно младо население“.

„Ние не си даваме сметка, че България бавно и постепенно изчезва, с всеки ден“, каза на финала доцент Иво Христов и подчерта, че съществуващият български политически елит е част от проблема, а не от решението. „Нашият народ е много лъган и тъй като е много лъган, той вече трудно хваща вяра“, заключи анализа си социологът.

Цялото предаване от 30 юни 2016 г.