enbg

Доц. Иво Христов, 12 януари 2016 г.

12.1.2016 | коментара

Социологът доц. Иво Христов гостува в „Шоуто на Слави“.

Още в началото на разговора с водещия Слави Трифонов, преподавателят по „Социология на правото“ и „Социология на модерните институции“ в Пловдивския и Софийския университет направи своята тъжна констатация, че България се намира в „мъртвешко статукво“. „Ние за 25 години си изпуснахме страната. България я няма, това е по-драматичното. Само за последните 25 години над 2,5 милиона българи се евакуираха от тук – това не е емиграция, това е евакуация“, заяви доцент Христов и допълни, че „между София и Бургас страната представлява един микс между старчески домове и цигански катуни“.

„Преди 25 години България беше сред 35-те най-развити страни в света, в момента е след 80-о място по индекса на ООН за човешко развитие“, каза доц. Иво Христов. Той отбеляза, че преди 25 години България също така е била „космическа държава“, „една от водещите страни в електрониката“ и страна, с която са се съобразявали и във военно отношение. „България имаше толкова танкове, колкото Гърция и Турция взети заедно. И от нас се страхуваха и ни уважаваха“, заяви социологът. Според него за това, че „сега сме нищо“ не е виновна геополитическата ситуация или големите геополитически играчи, а са виновни всички българи: „Ние не сме възпитани в най-важното, което всъщност прави от народите нации с гръбнак – а то се нарича „култура на личната отговорност“.

Доц. Иво Христов продължи с тъжните констатации и заяви, че „това, което е останало в България е демографската шлака“. Той дори се съмнява, че вече има „с кого да бъде спасявана тази страна“.

Слави Трифонов провокира доц. Христов да коментира и изказването на премиера Бойко Борисов, който днес аргументира твърдението си, че навсякъде стават убийства със сериала „От местопрестъплението“. Тук доц. Христов цитира шокиращи цифри, според които в България от битова престъпност, нещастни случаи и война по пътищата загиват почти толкова хора, колкото биват убивани на териториите, контролирани от „Ислямска държава“. „И най-трагичното е, че ние въобще не осъзнаваме драматизма и блатото, в което сме затънали. Това, което се представя за гражданска енергия, са всъщност мехурчетата на гниещия труп на България“, каза доц. Христов.

Пред Слави Трифонов социологът сподели, че следи инициирания от „Шоуто на Слави“ референдум. Според преподавателя въпросите, включени в допитването са важни, но не решават генералния проблем. „Когато се опитваш да решаваш важни, но частни проблеми, без да си решил генералния проблем, винаги ще се натъкваш на нерешения генерален проблем“, смята доц. Христов. Той е убеден, че трябва да има смяна на цялата система, защото счита, че в сегашната система има мощни сили, които са заинтересовани от продължаването на „мъртвешкото статукво“, от „дебилизирането на нацията“, от наркотизирането й. Според него тези сили не съжаляват, когато българите напускат родината си, а напротив – искат хората да напускат България: „Колкото по-малко критично вещество има тук, толкова по-добре за статуквото“.

Доц. Христов отбеляза, че най-опасни за сегашната система са хората от неговото поколение и от поколението на Слави, защото те са живели и преди 1989 г. и имат „специфичен опит“ и „критични сетива“. „Ако ние не направим нищо, тази страна си отива“, сподели песимистичната си прогноза социологът. Другата негова надежда е „да се даде възможност все пак на малкото останали читави хора в България“.

Доц. Иво Христов смята, че в момента в България липсва базата, за да има въобще демокрация. По думите му за тази база е нужно да има хора със собствен, най-вече икономически гръбнак. Според него, за да си гражданин трябва да си икономически независим, а оттам и политически независим. В този ред на мисли социологът припомни и приватизацията от 90-те години, която той определи като дивашка. Чрез нея, според доц. Христов, са били унищожени спестяванията на хората, а също така е била отнета възможността хората да бъдат „творци на собствената си съдба“.

Доц. Христов отбеляза, че не е останало нито едно предприятие и следователно няма индустрия, която да има нужда от умни хора. „Ако се разходиш около Северна България – около Плевен, Левски, ще видиш все едно страна, която е воювала“, начерта още една мрачна картина пред водещия доцент Христов. „Трябвало образованието да бъде насочено към бизнеса. Кой бизнес, бе Слави? Този за смяна на мръсните чаршафи? Той да не би да има нужда от хора с високи образователни качества? Те имат нужда от роби, които да разделят две и две.“ – продължи гостът на Слави. Доц. Иво Христов стигна и по-далеч като определи икономиката на България като на страна от Третия свят. Според него България има три източника на финансиране – „помощи, не казвам финансиране, защото това са мизерни трохи, от Европейския съюз“, от контрабанда и от енергетика.

В предаването доц. Иво Христов алармира и за това, че „растат хора, които не са прочели нито една книга“. „Много е важно да се чете, не фейсбук, да се четат книги, защото книгата ти дава възможност ти да си създаваш сам свят, да си въобразяваш сам свят“, каза доц. Христов. А по повод на децата, които имат смартфони той заяви следното: „Тези деца са убедени, че живеят в най-свободния от всички възможни светове, всъщност неосъзнавайки, че са роби“.

Цялото предаване от 12 януари 2016 г.