enbg

Достойни за уважение: Шеип Панев

17.10.2018 | коментара

В рубриката „Достойни за уважение“ гостува Шеип Панев, студент по медицина последна година. Бъдещият лекар обикаля из малки български села, за да преглежда и лекува възрастни хора безплатно. Шеип е родом от Абланица, село близо до Гоце Делчев. На въпрос на Слави за името Шеип, гостът отговори, че е кръстен на дядо си и скоро разбрал, че близко по звучене арабско име означава „Показващ верния път“.

На бъдещия лекар му предстои да се дипломира скоро, но в момента той пътува заедно с вече дипломирани лекари по програмата „Забавно лято, грижовна есен“ из малки български села, където или няма никакво медицинско заведение, или идва лекар веднъж седмично. „Не бях пътувал по малките населени места да видя там какви са хората, защото тук в София в болниците виждаме едни пациенти, които най-често са вече с диагноза и са за доуточняване, докато в малконаселените места, където или няма лекар, или идва веднъж седмично, или има някакъв фелдшер, не знаех какво да очаквам“, обясни студентът.

Някои от местата, които е посетил, са села около Мездра, Враца, община Сатовча, Хаджидимово и в Източните Родопи. Шеип, заедно със своите колеги, работи в импровизиран от тях кабинет. В него има най-нужните медицински уреди за преглед и измерване на кръвна захар, и на ден преглеждат около 70-80 души. Пациентите, според младия лекар, не могат да бъдат описани с една дума. „Има такива, които активно търсят лекарска помощ, но има и такива, които – може би имаше 30 човека, които за първи път идваха на лекар на 70-годишна възраст.“ – сподели той и добави, че всеки един край има своите особености, а самите хора там са различни.

Като една лична причина за желанието му да стане лекар, Шеип посочи това, че едва 7-годишен изгубил баща си и тогава казал на майка си, че иска стане лекар, за да лекува хората, да помага да не умират бащите на другите деца.

Освен да лекува бъдещият лекар обича да обикаля българските планини, а мисия за него е да показва колко красива е България. Шеип Панев подари на Слави красива фотография от Рила и каза: „Човек, докато не се качи високо в планината, няма да разбере защо България е красива държава. Неслучайно и Алеко е казал: „Опознай родината си, за да я обикнеш.“

През януари на Шеип му предстои дипломиране и след това специализация. Той беше категоричен, че ще остане в България: „Аз съм израснал тук, държавата, семейството ми, преподавателите ми – всички са инвестирали в мен – аз да стана лекар и един ден да лекувам всички тези хора или малка част от тях. Чувствам се дори малко задължен към тях. И искам да остана тук!“

Цялото предаване от 17 октомври 2018 г.