enbg

„Достойни за уважение“ с гости Виктор Цолов, Антонио Йорданов и Жанин Ал-Шаргаби, 24 януари 2019 г.

24.1.2019 | коментара

В рубриката „Достойни за уважение“ гостуваха Виктор Цолов, Антонио Йорданов и Жанин Ал-Шаргаби. Това са трима от петимата младежи, които създадоха инициативата „Околобългарско“, в която се представят проблемите на обществото в България и начини за тяхното разрешаване.

В предаването беше излъчена част от техния филм, който предизвика огромен интерес в социалните мрежи. Филмът засяга основните проблеми в живота на българите, както и причините за емиграция. В него младежите обикалят различни райони в страната, където се срещат с над 20 други социално ангажирани и активни млади хора – такива като Юлиана Попдимитрова, Димитър Пецов и Борис Бонев от „Спаси София“, които се борят с проблемите в държавата. „Перспективите пред нас не са добри, но можем да го променим!“, казват във филма авторите. Според тях главният проблем не е в политиците, институциите или държавата ни, а в липсата на активно гражданско общество.

В студиото Виктор, Антонио и Жанин разказаха, че са приятели отдавна, всички те живеят и учат в Плевен и често се събирали, за да обсъждат проблемите в страната ни и как те могат да бъдат разрешени. Бързо разбрали обаче, че само с обсъждане не става, и така създали филма и инициативата „Околобългарско“. Най-големият успех за тях е, че след филма много хора са се свързали с тях и са пожелали да се присъединят към следващите им каузи.

„Смятаме, че много хора вече са изгубили вяра, смятат, че няма начин проблемите да бъдат решени. За нас този филм, тази обиколка беше просто началото, за да можем да представим някакъв модел за решение на проблемите – гражданско общество и механизмите, чрез които можем да постигаме неща. На „Околобългарско“ самата идея е, че от нас зависи!“, каза Жанин.

Младежите не се притесняват от песимистично настроените към тях хора, а дори смятат, че показвайки им добри примери – тези хора ще бъдат докоснати. Виктор, Антонио и Жанин споделиха още, че на активните млади българи им е омръзнало да чуват думите, че „в България е много зле“.

На финала на разговора с водещия Иво Сиромахов инициаторите на „Околобългарско“ благодариха на всички хора, участвали в проекта, на всички, които са отворили домовете си за тях, за да има къде да нощуват по време на своите пътувания, на тези, които са им помогнали за разпространението на филма и най-вече на всички, които са показали, че каузата за силно гражданско общество си струва.

Цялото предаване от 24 януари 2019 г.