enbg

Достойни за уважение: отец Андон Шавулев

10.5.2016 | коментара

В рубриката „Достойни за уважение“ ви представихме отец Андон Шавулев от катедралния храм „Света Богородица“ в Благоевград, който тренира и помага на деца от Дома за сираци и на деца в неравностойно положение.

През 1985 г. Андон Шавулев е треньор по бокс в Сандански и тогава негов състезател – младо момче получава тежка контузия с комоцио. Днес отец Андон Шавулев разказва, че една седмица се молил и не приемал храна и че тогава си дава обет, че ако момчето се възстанови, той ще стане свещеник. Момчето оздравява, а той спазва обета си. Признава, че отдавна имал вярата и мислел за свещеничество, но тази случка била катализатор.

Такова молене в съчетание с пост има изключителен ефект и за теб самия, и за другите, за които се молиш, каза отец Андон Шавулев пред Слави. За него да се моли е едно от жизненоважните неща.

Днес отецът отново тренира деца – от Дома за сираци в Благоевград и деца в неравностойно положение – загубили родители, разделени родители. „Получават куража, от който имат нужда“, споделя отецът и добавя, че боксът като спорт е изключително средство за възпитание, защото има железни правила – „срамота е в бокса да удариш другия под пояса, боксьорите се възпитават да бъдат рицари, това ще им трябва за цял живот.“

Запитан как вижда България, отец Шавулев отговори, че е трудно, но „българинът има изключителен потенциал, трябва му истински водач, защото сега му е паднало самочувствието“. Според него нищо не е изгубено и „може би тая трудност е за пречистване, за консолидиране“.

Отец Андон Шавулев споделя, че всеки човек има нужда да побеседва със свещеник, а свещеникът – „малко да се помоли Господ да му даде думите, за да помогне на другия човек и се получава“. Отецът каза още, че от своя учител знае, че свещениците са „един ръждясал тел, по който идва електричеството от Бога“, за да могат те да помогнат.

Гостът изрази съгласие с думите на Слави, че възгорделите се причиняват болка на другите. Според него и те имат нужда от учители. „Причинявайки болка на околните, те сами се самонаказват, защото и тях не ги отминава болката“, каза отец Шавулев. Той каза още, че мъдрият човек се пази от възгордяването, защото „това е илюзия и винаги идва моментът на отрезвяването, на човек му става много тъжно, и не знае какво да прави“.
По отношение на публичното пространство, Слави отбеляза, че това, което прави, е да помага на хората да не се възгордяват, а те го приемат като лична обида. Според отец Андон Шавулев карикатурата, поднесена в различен вид и с тенденцията на добронамереност, винаги е отрезвяваща.

Цялото предаване от 10 май 2016 г.