enbg

Достойни за уважение: Лео Кадели

20.3.2018 | коментара

Гост в рубриката „Достойни за уважение“ беше Лео Кадели. Преди 2 години той създава онлайн платформата „Приятели, помагайте“, чиято цел е да помага на хора в беда. Днес инициативата му е обединила над 20 000 души, които подават ръка на нуждаещи се.

Лео Кадели е роден в Албания, но от години живее в България. Занимава се с малък частен бизнес. Определя страната ни като „страхотна“, обича нашата природа и история, но най-вече хората в България.

Началото на „Приятели, помагайте“ започва преди две години с историята на баба Недка от село Шишковци, която има нужда от пари за лекарства. Лео, заедно с двама свои приятели, решава да посети бабата и да й помогне с каквото може. Това се превръща в традиция и всеки уикенд Лео и приятелите му отделят време, в което да помагат на стари хора. Днес инициативата е оказала помощ на над 500 души. На въпрос защо го прави, Лео Кадели отговори: „Правя това, което ме прави щастлив“.

Гостът разказа още, че „Приятели, помагайте“ вече има представители във всички области в България, които проверяват всеки подаден сигнал. Той сподели, че хората се свързват с него по различни канали, историите се предават от уста до уста, от съседи и от добри хора, които сигнализират.

Лео Кадели изрази мнение, че не може за всичко да се разчита само на държавата, която и да е тя, а хората трябва да си помагат помежду си. „Искам да станем добри“, каза той. „Когато правите добро, покажете го“, допълни Лео и изрази мнение, че така доброто е заразно и дава добър пример.

Гостът подари на Слави икона, изработена от 11-годишна състезателка по художествена гимнастика с 5 златни медала, която има нужда от 600 лева, за да отиде на международно състезание във Виена. Тя изработва иконите, които продава по 10 лева, за да събере необходимите средства.

Лео Кадели разказа и за една среща в София на 1 януари, която му направила сериозно впечатление. Баща и неговата дъщеря му поискали 2 лева, за да се приберат вкъщи с метрото. Лео им купил сандвичи, билети за метрото и им дал пари. „Приятели, моля ви, когато видите някой човек, че проси нещо, че има нужда… Не го подминавайте! Питайте го! Обърнете му внимание! Бъдете добри! Защото 2 лева или един сандвич може да промени – освен съдбата на това момиче, може да промени мисленето й. И тя на другия ден ще ги даде на друг човек тези 2 лева, когато ги има“, каза за финал гостът.

Цялото предаване от 20 март 2018 г.