enbg

Достойни за уважение: Йордан Бъчваров

28.6.2016 | коментара

Йордан Бъчваров живее в САЩ от 19 години. В лабораторията на проф. Бланш Кепъл в университета Дюк, в Дъръм, щата Северна Каролина, се занимава с фундаментални изследвания и по-специално с изследване на механизмите, които определят пола при гръбначните животни и човека. През 2007 започва собствен научен проект – проследяване действително ли женските яйцеклетки при бозайниците са с предопределен брой или напротив – в организмите има механизми, които да попълват запаса им при изтощаването им.

Оказва се, че дори и един работещ яйчник гарантира запазване не само на фертилността, но и запазването на качеството на живота, общото жизнено състояние на модела и в следствие на това и самата продължителност на живота на опитното животно. Ако обяснението на механизма на това откритие стигне до успешен край и се приложи в хуманната медицина, това ще подобри качеството на живота жените, които са преминали химиотерапия.

„Става въпрос не само за лечение на рак на яйчниците – това не знам как се лекува, става въпрос, че всички жени, които минат през химиотерапия, жени и момичета, са изложени на голямата опасност да останат без яйчници. Химиотерапията води до това, че масово се получава стерилитет и целта на това изследване е да спаси жените от загубване на репродуктивната им функция и също така да гарантира много по-високото качество на живот след претърпяна химиотерапия“, обясни работата си по проекта Йордан Бъчваров.

Едно от нещата, които са установени в процеса на работа е, че клетките на яйчниците не умират от химиотерапията, както много лекари смятат, каза българският учен и поясни, че химиотерапията с алкилиращи средства засяга бързоделящите се клетки, а яйцеклетките не са такива. Причината за пораженията върху яйчниците се явява това, че при хомиотерапията умират поддържащите яйчниците гранулозни клетки. Те подхранват яйцеклетката по време на растежа на фоликула.

Бъчваров обясни, че освен, че хранят яйцеклетката, гранулозните клетки отделят и антимюлеров хормон и затова при химиотерапия се получава срив в цялата система и всички спящи яйцеклетки се събуждат и започват да растат. При следващите дози на химиотерапията се получава така, че жената се лишава от целия й запас от фоликули (спящи яйцеклетки).

Йордан Бъчваров работи с лабораторен модел – мишка. Следващото ниво е да докажат как точно действат имплантите, които той прави.
„Оказва се, че, ако се имплантира парченце от здрав, нетретиран с химиотерапия яйчник, в яйчник, който е увреден от химиотерапия, живото, здраво парченце от яйчника възстановява, запазва функцията на оригиналния яйчник на вече третираната мишка“, поясни Бъчваров. По думите му, яйчникът не е единствено с детеродни функции, но той, в ролята си на основен орган, гарантира пълноценния живот на жената.

Очаква се действието на механизма да бъде доказано до 18 месеца. След това ще са необходими клинични изследвания и създаване на метод за лечение. Според Бъчваров вероятно ще се инжектира този хормон в точно определен стадий на лечението. Интерес към проучването има от Националния институт по здравеопазване на САЩ, който е готов да инвестира в него, а френското правителство е изпратило помощничка.

За тези 19 години, в които живее в Америка, Йордан Бъчваров вижда разликите в България: „За разлика от 97-а година хората не са толкова озверели, но пък са обезверени.“ В САЩ той е събирал подписи за референдума. „Чувствах се длъжен“, каза той, попитан за причината.

Цялото предаване от 28 юни 2016 г.