enbg

Достойни за уважение: Историята на Дядо Добри

20.7.2016 | коментара

В рубриката „Достойни за уважение“ гостуваха Уте Еренберг и Неди Джон Крос, продуцент и режисьор на филма „Тихият ангел“ в чест на Дядо Добри.

В предаването бе излъчен трейлър към филма „Тихият ангел“.
Неди Джон Крос обясни накратко, че идеята на филма е да покажат какви сърцати и топли хора има в България. Режисьорът на филма е всъщност музикант и е живял цял живот в Германия. Разказа, че преди са правили късометражни филми, но филмът за Дядо Добри се получил час и половина. „Историята на този уникален човек е толкова богат“, обясни Неди .

Продуцентът Уте Еренберг е от Германия. Тя и Неди са партньори в живота над 25 години, работят заедно. Сега също живее в София и споделя, че много й харесва атмосферата. „Хората са просто готини“, каза Уте.

Филмът в чест на Дядо Добри, който на този ден навършва 102 години, е готов. Авторите искат през месец септември да го изпратят по световни фестивали. По думите на Неди българите сме известни „по различен начин“ в Англия, в Германия, затова и те искат с този филм да покажат на света какви хора са българите.

Уте Еренберг и Неди разказаха, че Дядо Добри е бил охрана на Цар Борис ІІІ, участвал е в спасяването на българските евреи, преживял е смъртта на приятел и бомбардировките по време на Войната. Тогава и започнала трансформацията в неговия живот – след като видял ужасни неща и усетил, че Бог го спасява от бомбите, започва да се грижи за другите хора.

Дядо Добри живее в Байлово в малка стаичка, в която спи на земята, дава всичките си пари на църквата, не взима нищо за себе си, разказаха авторите на „Тихият ангел“. Той вярва в Ангелите и в Бога, той всъщност служи на Бога, казаха още гостите.

Неди и Уте ще изпратят филма на световни фестивали в Америка и Европа, но без да очакват отличие за лентата си.
„Не става дума дали филмът има шанс, въпросът е да покажем на света какви хора сме. Един скромен човек дава любов, а в момента в света няма много любов“, каза Неди Джон Крос.

Цялото предаване от 20 юли 2016 г.