enbg

Достойни за уважение: Вили Александрова

11.4.2017 | коментара

Тази вечер в рубриката „Достойни за уважение“ водещият Слави Трифонов представи д-р Вили Александрова. Д-р Александрова е главен асистент в НСА към катедра „Водни спортове“ и е инициатор на програма по водна рехабилитация и приобщаване на деца с увреждания.

В предаването д-р Вили Александрова сподели, че е взела решението да помага на деца с увреждания преди 5 години, когато завършва магистратура в НСА, специалност „Адаптирана физическа активност и спорт“. Тогава за благородната си кауза д-р Александрова получила подкрепа от своя професор Мая Николова. Сега, освен проф. Мая Николова, в доброволческия й екип са още гл. ас. Стефка Джобова, както и студенти-специалисти, без които, по думите на д-р Александрова, трудно биха се справили. „Започнах с две дечица и този ден няма да го забравя никога“, заяви д-р Александрова и допълни, че 5 години по-късно децата с увреждания, с които провежда водни рехабилитации са между 25 и 30. От разказа й стана ясно, че сред тях има деца с аутизъм, със Синдром на Даун, със зрителна, с умствена изостаналост. Д-р Александрова уточни, че децата с увреждане провеждат тренировки интегрирано със здрави деца, за да знаят те, че „това са деца като тях“. На тренировките, които са два пъти седмично по час – час и половина, присъстват и родителите на децата с увреждания, разказа главният асистент в НСА. „Без тяхната помощ и без тяхната вяра в нас, няма как да се справим. (…) В края на тренировката, когато детето се усмихва, родителят остава много доволен и така придобива вяра в нас“, каза гостенката на Слави и отбеляза, че всъщност информацията за съществуването на програмата за водна рехабилитация се предава от родител на родител.
А за своята безвъзмездна работа д-р Александрова заяви: „Всичко е тук – в сърцето. За да работиш с едно такова дете, трябва да го обичаш“.

Д-р Вили Александрова сподели, че към този момент тренировките по програмата се провеждат в басейна на 131-во училище в кв. „Младост“ в София. Тя изказа специални благодарности на Соня Христова, че е предоставила този басейн, за да може въобще програмата да се случи. Д-р Александрова благодари и на НСА за това, че през лятото предоставя безплатно спортната си база за 14-дневен спортен лагер, където децата с увреждания могат да практикуват спортове на открито – плуване, ветроходство, кану-каяк, гребане.
В „Достойни за уважение“ д-р Вили Александрова сподели още, че в момента с екипа й са се заели с друга важна кауза – да направят мрежа от басейни – първо в кв. „Младост“, а след това и в цяла София, където да се обучават деца със специални образователни потребности.

Д-р Александрова заяви, че засега с колегите й не срещат подкрепа от държавните институции, въпреки че са търсили такава. Тя се надява държавата да подкрепи децата с увреждания като поеме минималната и единствена такса, която родителите заплащат – тази за басейните. Тук Слави Трифонов се обърна към зрителите и заяви, че често д-р Александрова плаща таксата за басейна на деца, чиито родители не могат да си го позволят. „Държавата да върви по пътя на Вили Александрова“, апелира в края на разговора Слави Трифонов.

Цялото предаване от 11 април 2017 г.