enbg

Достойни за уважение: Величко Донков

23.2.2018 | коментара

В рубриката „Достойни за уважение“ гостува 18-годишният Величко Донков, ученик от Професионалната гимназия по механотехника и транспорт в Стара Загора. Вече 13 години той живее в Дом за деца, лишени от родителска грижа.

Величко разказа, че след като намерил черна чанта в количка за пазаруване в голяма търговска верига, където работи, я предал на охраната. Младежът призна, че дори не си е мислел да бърка в нея, защото „не е моя работа“.

На него не му казали какво има вътре. На коментара на Слави, че е била пълна с пари и документи, Величко отговори: „Така разправят – имало пари“. И към момента той не знае в какъв размер е била сумата. Величко разказа, че собственикът дошъл на крака и му благодарил, дал му и малка сума пари.

В непривичната за него среда пред телевизионни камери, Величко не беше словоохотлив, но се съгласи със Слави, че е избрал да бъде честен и почтен. На някои неща бил научен от възпитателите в дома, но други сам си е научил.

„Как реши сам да си честен и почтен? Защо не реши да крадеш?“, настоя с въпросите си Слави, а Величко отвърна, че да краде, е много далече от него.

Величко Донков се затрудни да отговори на следващия въпрос – дали Слави Трифонов може да направи нещо за него, но когато водещият го попита дали иска да учи някъде, Величко уверено отвърна, че вече е решил и иска да учи в Симеоново. „Ако теб те приемат в Симеоново, аз ще ти плащам стипендия всеки месец, докато завършиш. (…) Тя ще е достатъчна, за да се чувстваш нормален човек и да имаш самочувствие“, каза му Слави.

Цялото предаване от 23 февруари 2018 г.