enbg

Достойни за уважение: Благовеста Пугьова

27.4.2018 | коментара

Благовеста Пугьова се отказва от престижна работа в Лондон, за да остане в България и да работи с деца от домовете за деца, лишени от родителски грижи. Инициативата „Подарете книга“, с която започва, се разраства до организация, в която всеки месец 150 доброволци от цялата страна посещават, работят, помагат и създават приятелства с тези деца.

Благовеста Пугьова е на 31 години, от Благоевград. Завършила финанси в УНСС и данъчно право в Лондонското училище по икономика и политически науки, но се връща да живее в България, защото вижда, че може да бъде полезна като работи с деца, лишени от родителски грижи. Разказва, че е от семейство на много добри, трудолюбиви хора, които нямат висше образование, но винаги са я учили да е добра и да помага на хората.

След дипломирането си в Лондон, Благовеста има подписан договор за работа по лидерска програма в банка. През лятото, докато е в България, започва инициативата „Подарете книга“, която се развива много бързо. Така решава да остане. Казва си, че и тук може да си намери добра работа, а и да прави добро, докато там, в Лондон, може само да работи – не познава достатъчно обществото, за да може да прави нещо, с което да помогне.

Благовеста Пугьова сега работи като мениджър (оперативен директор), а в „Подарете книга“ е доброволец. Споделя, че в началото започва с „наивната идея“, че занасяйки книги на деца в дом, те ще ги прочетат и ще могат да се справят с живота. В действителност за нея става ясно, че децата имат нужда от някой до тях да им показва кое е важно. Сега тя и доброволците не подаряват книги на децата, а им подаряват време.

В началото започват „приятелски“ и така продължава 4 години, без финансиране, като тя държи да нямат пари, „всичко да е чисто“. Събирали се 20-40 човека и тя разпределяла в таблици – на 5 доброволеца да има един с кола, като си делят парите за гориво. Благовеста споделя, че в момента доброволците са 600-700, като от тях 300 са постоянни и ходят всеки месец при „своите деца“.

При голяма част от децата това работи, казва Благовеста Пугьова и допълва, че големият ефект е когато детето получи специално внимание. Тя споделя, че когато подходът е „ако ти решиш тази задача, аз ще ти дам шоколад“, за детето има ефект. По думите й в институцията всичко е дадено по равно – по малко, но равно и така децата не могат да се с правят в живота. Важно, според нея, при тези отношения е, че има приятелска връзка и детето знае, че има човек, на който може да се опре.

Запитана от какво има нужда в момента, Благовеста отговори, че са й нужни време и хора, които да подаряват време.

Цялото предаване от 27 април 2018 г.