enbg

Докато едни търсят себе си в рапа, други се намират пак на върха

18.1.2010 | коментара

15 януари 2010 г.

„Трудният казус е да има добра комбинация между рапирането и мелодията на припева. Ако се уцели, става хубаво.” – такава беше словесната интерлюдия на Слави Трифонов преди началото на втория ден от изпитната задача за авторски песни в „Музикална академия Ку-ку бенд” – „Стани поп-фолк звезда” „Песен с рап елемент”.
Интересното задание за обединение на поп-фолка и рапа провокира и останалите членове на журито да дадат коментар. Според Иво Сиромахов, общото между българския рап и българския секс е, че „и в двете области и на малко се радваме”. Композиторът Митко Щерев направи кратко изявление: „Ако на половината песни на Л. И. сложим рап елементи, белким се откаже!”

Парчето „Нежен рап” прозвуча първо в петъчната вечер в изпълнение на Люси и Играта. Автори на „Нежен рап” са поетесата Незабравка Апостолова и композиторът Николай Пашев.
Митко Щерев изрази мнението си чрез басня за композитора М. Щ. – Дмитрий Щирлиц, който оценява музикалното си творчество с изрази, присъщи на героите на Иво Сиромахов. Та според тази басня излезе, че екипът на Незабравка, Николай и Люси „са се справили чудесно”. Иво Сиромахов също изрази положително мнение за песента, въпреки необичайния за рап по-баладичен, нежен текст. Като проблем той посочи, че в припева „но след всеки праг” е чувал „след всеки брак”. Слави имаше забележка към Николай за мелодичната линия на песента. „На Люси й беше трудно, заради скоковете в мелодията – каза той, – когато се пее на живо, трябва да има опора от още един глас, който да пее заедно с нея.”
Оценката на Митко Щерев беше 6, а Слави и Иво дадоха оценка 5.

Джанис ft. Гъмзата бе вторият дует тази вечер. Двамата изпълниха „Дантелени рими” по текст на Климентина Терзиева и музика на Иво Моллов – Гугутката. Джанис успя да шокира публиката, появявайки се в оскъдно облекло – черно боди, гарнирано единствено със, също черно, цвете и допълнение на ансамбъла от мрежест чорапогащник и черни вечерни обувки, с умопомрачително висок ток. Единствено в състояние да направи коментар бе самата Джанис – появяването й в този вид било породено от провокацията на Слави в предния кръг, че още не е открила себе си.
Иво Сиромахов адмирира факта, че в текста са вплетени значими имена от световната цивилизация като Фройд и Пикасо. „Макар те да не бъдат разпознаваеми за публиката в дискотеката, да се опитваме да ги образоваме.” Той постави пред Климентина ребром въпроса си за фразата” „Тази нощ съм твоя, чичко Фройд”, коментирайки с думите – „Фройд не е бил някакъв нерез.” Абсолютно несъгласен с мнението на Иво се оказа Слави Трифонов.
Окончателното мнение на Сиромахов бе категорично: „Текстът е объркан, изсипани са много неща, много теми, а в крайна сметка не става ясно, че тия двамата се закачат.”
„Ако трябва да съм малко злобничък, ще цитирам стар музикантски лаф от комунизма: Като певица е много хубаво момиче!” – каза Митко Щерев и допълни, че няма нищо против Джанис, просто този път е нямала късмет, паднала й се е „най-слабата песен от серията”.
Слави Трифонов коментира, че единият от припевите е бил излишен и поясни, че достатъчни са били куплет, рап и солото на Гъмзата.
Парчето получи оценки 4 от Митко Щерев и Иво Сиромахов, и 5 от Слави.

„Дразниш ме” – така се казваше парчето, с което се представиха Гергана Димова и Устата. Автор на текста на песента е Андрей Петров, а на музиката – Йорго Динев.
Вдъхновението си за текста Андрей обясни с това, че Гергана е от момичетата, за които „може да пишеш цяла нощ и на сутринта пак да ти се пише”.
След изпълнението на песента Митко Щерев възкликна, че такива хубави песни трябва да се представят с куратор. За протокола той отбеляза, че Гергана се е справила много добре и печели, че компонентите на песента са дълги точно, колкото трябва и се редуват по абсолютно точен ред. Освен силното си впечатление от светещото яке на Устата, Иво Сиромахов изрази и много доброто си впечатление от песента: „Много е яко парчето!”- каза той, след което запита автора на текста какво ще рече „гларус, стил икарус”. Оказа се, че художественият подход тук е поставил известно тъждество между митичния Икар и автобуса „Икарус”, познат от близкото минало. В крайна сметка Иво прецени, че в текста има закачка и много добро чувство за хумор, които той високо оценява.
Според Слави песента е добре подредена. Той изрази съгласието си с мнението на Митко Щерев, както и адмирации за авторите. Песента бе отличена с три шестици.

Класирането в етапа на авторски песни след третата задача „Песен с рап елемент” е следното:

1. Гергана Димова – 6.00
2. Роксана – 6.00
3. Люси – 5.33
4. Наско Терзиев – 5.33
5. Няголета – 5.33
6. Венеция и Патриция – 4.33
7. Джанис – 4.33

Генерално класиране за момента:

1. Гергана Димова – 5.67
2. Роксана – 5.22
3. Наско Терзиев – 4.89
4. Джанис – 4.89
5. Люси – 4.78
6. Венеция и Патриция – 4.67
7. Няголета – 4.33

Новата задача в „Музикална академия Ку-ку бенд” – „Стани поп-фолк звезда” е песни за „Върху маса”. Това ще бъде четвъртата авторска задача за финалистите и техните екипи. Новите изпълнения ще видим в четвъртък и петък, 21 и 22 януари 2010 г., от 22.30 часа.