enbg

„Добре дошъл в България” доказа нуждата от жени в политиката

21.5.2010 | коментара

21 май 2010 г.

Своите политически платформи представиха още четирима от финалистите в „Добре дошъл в България”. Три пълни шестици даде комисията – на трите дами – кандидати за политиката. Тунизиецът остана далеч зад тях. Последните двама от финалистите ще изпълнят своите задания в кръга „Ако бях политик в България” в понеделник вечер.

Македонката Дияна Миликевик първа изнесе своята пледоария. Деловата визия на Дияна включваше червени вратовръзка и високи обувки, черен шлифер и очила. Самата тя призна, че е заредена с много голям ентусиазъм. Тази вечер Дияна беше в ролята на премиер. Намира задачата за идеална за нея – призна Дияна, – защото разбрала, че всички премиери досега са нямали топки. Ако прави магистрала, ще направи риалити и който стигне първи края – ще спечели. Финансовите постъпления идват от Европа, констатира Дияна и уточни, че ако зациклят преговорите, ще промени стайлинга. Това бе повратен момент в нейното представяне, защото, събличайки шлифера, под него се откри гледка, която разсея и най-съсредоточените наблюдатели. Късата черна рокля и чорапите на Дияна бяха в състояние да сразят и най-върлите й опоненти. Ако стане премиер, Дияна обещава данъчни облекчения за инвестиране в Македония, да има повече български телевизии там. Дияна изрази загриженост за външната ни политика, здравеопазването и економската (икономическата) сигурност на населението. Ако се провали в някаква дейност, ще се измъква като казва, че Станишев е виновен, застрахова се Дияна.

Иво Сиромахов заяви, че в световната история има много примери за успешни министър–председатели жени и той мечтае България да има за премиер такава енергична и инициативна жена. Дияна Миликевик е поантата на тази моя мечта, каза Иво и добави, че в този смисъл я слага над Тансу Чилер, Беназир Пхуту и Маргарет Тачер, защото е доста по-красива от тях. Женският чар печели винаги, констатира Иво. Диана Миликевик учи германистика и испанистика, но Евгени Димитров й даде съвет, че може да се насочи към специалност, свързана с политиката и каза, че адмирира всичко, което е казала, определяйки го като истинска политическа реч. Филип Станев изтъкна, че Дияна е заложила много на външната политика и заедно с начина, по който изглежда, почели неговото одобрение. Тази политика може да се нарече политиката на БНБ – Български национален балдър, каза Станев. Светльо Митев призна, че внимателно слушал Дияна до момента, в който тя свалила скромния шлифер. Способността на един министър-председател да създава около себе си димна завеса, винаги е много добро средство, пък било то и от нейното собствено тяло, каза още той. Според Иван Кулеков сме слушали популистка реч, но той харесва това, защото „те и да крадат, не показват това. Те ходят така, както ходи народа.” Затова той заяви, че се надява, че и Дияна ще ходи така, както ходи народът – гола и боса. Оценката на Дияна беше пълно 6,00.

„Ако бях кмет на Пловдив” се казваше задачата на украинката Елена Рубеж. Елена тази вечер бе с визията на изключително елегантна делова дама, а острите токчета на обувките й и очилата бяха онзи акцент, който приковаваше вниманието. Тежки времена на криза са, но спасението на град Пловдив се крие в 7 думи: „Елена Рубеж – кмет на Пловдив! Оле, оле, оле!” Така започна своята пледоария младата украинка. По-нататък в словото си тя изтъкна, че би помагала на всички млади хора, пенсионери и бездомни животни, като ги захранва със собственоръчно омесената си украинска питка. После представи програмата си в рима: „Първата точка – с това ще се справя. За първата седмица само – метро ще направя. … Панаира го правим на МОЛ, да има и баби, и дядовци – бол. … Да не изпуснем – и ферибот по Марица ще пуснем… Гласувайте всички за мене, за кмета, и Пловдив ще бъде на трите морета.” Елена обеща още, ако е кмет на Пловдив да привлече инвестиции и създаде нови работни места, както и приют за бездомни животни.

Останали под силното въздействие на Елена, членовете на комисията бяха твърде лаконични. Иво Сиромахов коментира, че Елена има много интересна програма. Евгени Димитров заяви, че би искал да е „бездомно животно, за което да се грижиш, Елена, оле, оле, оле!” Светльо Митев отправи искрената си молба към Елена – да си сложи очилата… Огромно впечатление на Иван Кулеков бе направила частта от речта на Елена за кучетата и котките – „значи, че хората живеят добре, щом не са изяли кучетата, кучетата живеят добре, щом не са изяли котките и тя има пълен шанс да повтори мандата си.” Елена получи оценка 6,00.

По уникален начин изглеждаше „ако бях премиер” Уалид Бен Мустафа – сако от костюм покриваше сатенената му пижама, която на всичко отгоре беше с къси панталони. Ансамбълът бе завършен от бели къси чорапи и чехли. Облечен е така, за да се доближи максимално до образа на типичния премиер на Република България – обясни Бен, – „защото за 20 години всички ваши министър-председатели не извадиха страната от калта, а спаха.” Той разказа,че е изгледал всички серии на „Парламентарен контрол” и от опита на предишните си колеги и изготвил политическа платформа с много обещания:

Обещава да не открадне нито един лев, ще наблегне на еврото.
Да има свобода на словото – всеки ще има право свободно да го хвали.
За по малко от 800 дни да ни оправи – защото е много по-млад и способен от Царя и няма проблеми с ерекцията.
Няма да има хотели на Черно море и в Банско, ще са на Малдивите.
За да хванат дикиш думите му, по стар политически обичай, за да се убеди журито в премиерската му добронамереност и загриженост за страната, Уалид помоли Ванката да внесе най-важния аргумент – поднос с кюфтета и кебапчета.

Мнението на Иво Сиромахов беше, че Бен се е представил както трябва да изглежда един политик по време на криза. Има и разширени вени, което го прави по-изстрадал. Евгени призна безпомощно, че и дума не може да каже от аромата на сервираните пред тях кебапчета и кюфтета. Филип отсъди, че експозето на Уалид било разпокъсано, не се разбрало много от него. Иван Кулеков каза, че неуспехите на всички министър-председатели досега са се дължали на това, че никой нямал представа към какво води България, а Уалид знае много добре – той идва от пустинята. Оценката на Уалид беше 5,20.

„Депутатката” Линдзи Солтцигъвър заяви, че първото нещо, което би направила, е Горно Уйно да стане град. Тя запозна зрителите с няколко промени, които ще иска да се случат, ако недайси Боже стане депутат. Първо Линдзи предложи клетвата, която полагат депутатите да стане – „Заклевам се в името на Република България, поне веднъж в живота си да прочета Конституцията и законите на страната, и да се ръководя от интересите поне на някои хора от народа. Заклех се!” Линдзи обеща още, ако тя е депутат, ще е изключена шуробаджанащината, но се обърква и вместо „ще”, каза „не”, после бързо влезе в час и коментира, че грешката е по Фройд. Накрая Линдзи Солтцгивър каза, че трябва да се гласува за отделни отговорни личности, а не за партия. Последните й думи бяха, че се заклева да направи така, че нито едно дете да не израсне заедно със стотици деца в безразлична среда като дом. Реките и горите ни да не останат празни, заради бракониерство и корупция. Да се даде подкрепа на семействата на хората с увреждания. Тя изрази вярата си, че в България има хора с морал и принципи, които искат да могат да работят не само за себе си, но и за благото на останалите. Искрено се надявам, че никога няма да стана депутат! – горещо възкликна Линдзи.

Иво Сиромахов коментира, че политическата пледоария на Линдзи е била впечатляваща, а той би искал да вижда повече политици като нея. Евгени Димитров подкрепи становището на Сиромахов и добави, че е наясно, че всичко, което тя казва, минава през сърцето й. Светльо Митев каза, че твърдо вярва, че трябва да има повече жени в политиката и, ако те приличат на Линдзи, толкова по-добре. Предвид ситуацията у нас, Иван Кулеков се обърна към Линдзи с думите: „Не очаквай от никого да ти вдигне шестица, за това което правиш”. Крайната оценка на Линдзи обаче беше пълно 6,00.

В понеделник ще видим и последните две изпълнения в задачата „Ако бях политик в България”. Тогава ще научим и новата задача на финалистите в „Добре дошъл в България”.