enbg

Дияна пожела на Слави македонка

7.6.2010 | коментара

В своята десета задача финалистите от „Добре дошъл в България” трябваше да се представят пред водещия на шоуто Слави Трифонов и да го изненадат. В първата вечер от тази седмица на диванчето в студиото седнаха уелсецът Андрю Ричардс и македонката Дияна Миликевик.

Дияна Миликевик разказа за себе си, че е израснала в Щип, Македония. Имала лудо детство и била „малко мажкоданка”, което ще рече мъжкаранка.

Запитана дали тези, които познава в Македония, се радват от факта, че тя е в България и участва в това шоу, Дияна отговори, че по-скоро са равнодушни. По думите й може на една ръка да изброи приятелките от Македония, които са й се зарадвали, а може да изброи на двете ръце приятели, които е изгубила, откакто е започнала. Тя не пожела да коментира повече – „голям въпрос е, трябва да говоря два часа”.

Относно избора й да учи в България, Дияна разказа, че доколкото знае, дипломите от Македония не се признават никъде в света, а в избора между Сърбия и България смята, че България е по-свободна и по-екзотична. „Вие имате плаж, а в Сърбия нема ни езеро”, добави тя.

Дияна е на 19 години и говори няколко езика – македонски, български, сръбски, немски, английски, сега учи испански. Признава, че това й е талант – да ги учи бързо – и диалектите даже.

Българите са гостоприемни, чистосърдечни, добронамерени, съгласи се Дияна, освен това ни намира по-чувствителни от македонците – „по-дълбоко ги чувствате нещата, обаче времето така е направило последните 20 години, предполагам, че ги слагате тези неща по-настрани и си гледате живота само за себе си, което е общо за Балканите – завистливостта, … и което съм го казвала преди – че не се цените себе си достатъчно като българи – празнувате всички празници, традиции, обаче като става въпрос за българи – е, ние сме такива, това ни липсва, онова ни липсва, а всичко си имате”.

Слави коментира представянето на Дияна по време на задачата „Ако бях политик в България”, по време на което тя излязла от сценария и започнала да говори какво би направила за Македония, ако е политик. Той призна, че е бил спокоен, че тя няма да каже нещо, което да се налага да бъде монтирано отново. Причината, поради която е действала така, Дияна обясни с думите: „Обичам тази страна също колкото си обичам и Македония и страшно много ми пречи това, че трябва да губиш приятели, за да им докажеш на хората, че два народа трябва да са приятели, без разлика какви са. И исках това да го кажа, за да го разберат хората в България – че в Македония няма как да го кажа това нещо,  за да се променят нещата.”

Първата изненада от Дияна за водещия беше песен, изпълнена от невръстния – без малко на 5 години, Виктор Тошев:

„Реших да се оженя,
докато съм още млад
момиче да си взема
от род добър, богат.
Момата да умее
да пише, да чете,
да знае кой е Шекспир,
кой е Шилер, кой Гьоте.
И пианото да плаче
под нейните ръце.”

Слави каза, че е разбрал препоръката на малкия Виктор, а на Дияна благодари така: „Много оригинално, ще се смеят всички.”

Втората изненада от Дияна беше бутилка вино от Македония, от лимитирана селекция от 2006 г., съхранявано в бурета от дъб. Има определен брой бутилки и страшно ухае, похвали го Дияна. Тя посъветва Слави как да завърти чашата с вино и коментира, че щом не оставя черти по стъклото, значи не е оцветявано. Като гледаш през него към светлината, е плътно, значи е много качествено, бе втората силна черта на виното. Последва наздравица, в която Дияна пожела на Слави „най-накрая да се ожениш, да си намериш една македонка да те възпита”.

Последната изненада от Дияна бе комплект за покер. Специално за Слави Дияна сглоби декоративна везна, символ на неговия астрологичен знак, който се оказа същия като нейния. Освен това Дияна уточни, че и тя е родена на същата дата – 18 октомври, „което означава, че обичаме справедливостта и винаги гледаме нещата от двете страни, да балансираме – нека това да стои на бюрото, хората да си припомнят за това”.

Комисията оцени и Дияна с 6,00. Иво Сиромахов коментира, че когато Дияна дошла, тя искала да има приятелки, а сега към края на формата това е факт. Иво каза, че ако има отново „Добре дошъл в България”, би се записал, защото и той иска да си има приятелки. Евгени Димитров сподели, че Дияна е много естествена, дори в притеснението си и, освен това, той ще си запише, че България е екзотична страна, да си го гледа и да не го забравя. По думите на Светльо Митев Дияна е трогателно непосредствена и по един оригинален начин буйна. Той одобри факта, че в поднесените изненади е имало послание. Извън това Светльо изрази „почти академичен протест срещу все по-зачестяващите опити от страна на различни представители на хомо сапиенс”, Слави да бъдете оженен.