enbg

Димо Червенков и Екатерина Патьова, 19 юни 2013 г.

19.6.2013 | коментара

На 21 юни Софийският апелативен съд ще реши дали българката Гергана Червенкова да бъде екстрадирана в САЩ. Гергана беше обявена от бившия вътрешен министър Цветанов пред българските медии за ръководител на организирана престъпна група. В Съединените щати тя е обвинена в шест престъпления, сред които разпространение на наркотици, пране на пари и заговори срещу САЩ. Арестувана е от ГДБОП на 30 ноември 2012 г., след 4 дни е пусната под гаранция, а на 31 януари 2013 г. посолството на САЩ иска с вербална нота екстрадиция на Гергана. Тогава тя е арестувана повторно, но впоследствие – отново освободена под гаранция. Третият арест е извършен на 8 май 2013 г. и оттогава Гергана Червенкова е в следствения арест.

Фактите за 35-годишната българка, майка на две деца, обаче са изненадващи, с оглед на сериозните обвинения. Тя има две висши образования и работи на трудов договор без управленчески права, като финансов мениджър в търговско представителство „БГ Глобал Сървисиз“, която е обслужваща компания на английската фирма „Юромедонлайн ООД“. Ролята й в тази фирма е била да изготвя седмични отчети за реализираните през интернет сайта продажби. Освен това, Гергана Червенкова не е стъпвала в САЩ от две десетилетия.

Гости в „Шоуто на Слави“ бяха съпругът на Гергана – Димо Червенков и приятелката й и бивш колега – Екатерина Патьова. Ето как описа Червенков първоначалния арест на съпругата си: „Дойдоха вкъщи от ГДБОП и почукаха на вратата в 7 ч. сутринта, докато ние спим: „Отворете, ГДБОП, заповед за обиск!“ Ние сме обикновени хора, не можеше да ни мине през акъла, че всъщност наистина може би идват, за да арестуват някой и да правят обиск. Не ги пуснахме, защото помислихме, че това са някакви измамници – като видиш през шпионката 6 цивилни човека на стълбището и си сам вкъщи с двете си деца… Звъннахме на телефон 112, 15 минути ги държахме отвън, докато те тропаха на вратата и заплашваха, че ще я разбият. Накрая от 112 ни казаха да им отворим.“ Попитали Гергана за името й и дали знае фирмата, в която работи и след това спрели да задават въпроси. Претърсили къщата, иззели компютрите и посъветвали Гергана да си търси адвокат, защото от САЩ искат да я екстрадират.

Близките й всъщност разбрали от сайта на DEA за сериозните обвинения срещу Гергана. В ареста не й позволили да контактува нито с адвокат, нито с близките си, не са й връчили подписана от прокурор заповед за арест, продължи разказа си Червенков: „След 4 дни излезе от ареста с разбита психика. Оттогава започна да пие много силни успокоителни и до ден днешен си е на тях.“

Гостите разказаха, че фирмата, в която работела Гергана, е американска и се занимава с продажби на лекарства единствено на американския пазар. Въпросната фирма съществува от 2006 година, а Гергана започнала да работи там през 2009 г. и както обясни съпругът й – „работи само с цифри и с кодове и няма права да сключва договори, да взима решения“. Незнайно защо от нея се търси отговорност за фирма, в която тя работи на трудов договор и не е управител или собственик. Срещу нея няма никакви доказателства, освен клетвени показания на един специален агент от DEA. А единственият факт в клетвените показания е бил email адресът й, разказа Димо Червенков.

Въпреки всичко Софийски градски съд е решил да я предаде на САЩ, където я заплашват 68 години затвор. Оказва се, че договорът за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати е подписан на основата на „доверието“ между двете държави. Така излиза, че може да се екстрадира всеки за всичко независимо дали е виновен или не, коментира Димо Червенков. От всички български институции, включително и президентството, им отговорили, че няма какво да направят за тях.

Сега предстои обжалването пред Софийския апелативен съд и Димо Червенков призова всички будни граждани да излязат на протест на 21 юни, в 8 ч. Сутринта, пред Съдебната палата, за да подкрепят Гери. Слави каза на гостите си, че ще присъства на протеста и на свой ред призова зрителите да се присъединят към каузата.

Цялото предаване от 19 юни 2013 г.