enbg

Димитър Байрактаров, 20 април 2017 г.

20.4.2017 | коментара

В предаването гостува Димитър Байрактаров, бивш депутат от НФСБ. Той познава добре Валери Симеонов, защото заедно бяха в една партия. В студиото Байрактаров сподели, че е напуснал партията по морални и принципни причини.

Водещият Иво Сиромахов припомни излъчения във вторник материал „Патриотични игри“, в който ви показахме, че депутатът Валери Симеонов има хотел в Малко Търново, в който отсядат „по задължение“ български гранични полицаи и военни. „В следствие на което Валери Симеонов напълно патриотично взима едни пари от държавата за своя частен хотел“, коментира Иво Сиромахов. В своя защита пред наш екип г-н Симеонов заяви, че хотелът не е негов, а е на фирма, но пропусна да каже, че фирмата е негова. Иво Сиромахов добави, че истината е една и се намира включително в общодостъпната платформа ютюб. Той излъчи видео от откриването на хотел „Козият рог“, на което Валери Симеонов държи реч и обосновава избора на име на хотела с желанието то да носи „богатата история на нашето Възраждане, на борбите на българския народ за освобождението“ и да бъде уважение към Николай Хайтов, когото Симеонов нарича „съвременният и най-голям български патриот, националист“.

Димитър Байрактаров каза, че е знаел за хотел „Козият рог“, който „не е тайна и е емблематичен мотел в Малко Търново“. Бил е закупен около 2006 г. По разказа на бившия депутат от НФСБ мотелът е изграден през социализма, след което фалира, а после става собственост на една от фирмите на Валери Симеонов, в имената на които фигурира думата „СКАТ“. Тези фирми може да са с по няколко собственици, внесе уточнение гостът.

На въпрос на водещия редно ли е и има ли конфликт на интереси държавата да настанява именно в този хотел военните, които трябва да охраняват границата, Байрактаров си припомни, че откриването е от месец юни 2016 г. и тогава той бил поканен, но целенасочено отказал да присъства на „помпозното“ откриване на хотела. Там обаче, по думите му, са присъствали две „високопоставени държавни лица“, които рязали лентата – областният управител на област Бургас и кметът на Малко Търново. „Тук изниква въпросът за присъствието на държавни лица на откриване на частни обекти. В Европа на следващия ден щеше да им бъде поискана оставката“, коментира Димитър Байрактаров.

Според събеседника на Иво Сиромахов на пръв поглед няма нищо лошо, но като разследващ журналист и човек, който е от района и го познава „като петте си пръста“, неговата позиция е доста по-различна и той пожела да изясни защо това не е нормално.

На първо място, според него, цените са изключително високи – от порядъка на 60-70 лв. на вечер на стая. „Важното е кои са хората, които режат лентата. Когато държавата знае, че ще командирова няколкостотин души, би следвало да постави веднага задание на представител на държавата в тази област, в случая – областния управител да проведе едно проучване къде и как ще бъде най-добре да бъдат настанени тези български граничари и военни, за да бъдат чисто оперативни, полезни за това, за което са изпратени“, изложи съображенията си Димитър Байрактаров и заключи, че ако е проведено такова проучване, то е проведено „много странно“.

Бившият депутат от НФСБ приведе аргументи, сочещи, че в околните населени места, намиращи се обаче много по-близо до границата, има къщи, в които настаняването излиза много по-евтино – между 30 и 50 лв. за къща с предлагане на между 7 и 13 легла. Налично е и общинско общежитие в Малко Търново, ремонтирано скоро, в което в момента е настанено само едно дете, при месечен наем от 20 лв. Той посочи и други подходящи места: с. Бръшлян, което е на 4 км от турската граница и близо до един от важните гранични постове – пост №5; Постове 1, 2 и 3, през които, по думите на госта, е огромният трафик на бежанци и емигранти, са близо до Граматиково; Друга алтернатива се оказва и граничарски блок в близко село, който също в момента е празен.

„Тоест, ако трябва да направим едно чисто журналистическо обобщение, областният управител би следвало да възложи на кметовете да дадат тази сводка – къде трябва да бъдат настанени българските граничари, така че на самите тях да им бъде лесно, защото това е тежка и отговорна работа да обикаляш баирите на Странджа, за да опазваш границата и едва ли на тях, след като се приберат от тежката смяна, им е до фитнес и не тичат първо във фитнеса (б.а.: В интервю Валери Симеонов каза, че в цената в „Козият рог“ са включени фитнес, СПА център и други екстри), а съм сигурен, че се чудят как да си починат, да се нахранят и да легнат и да спят. Така че от тази гледна точка държавата е загубила страшно много средства и по-тъжното – тези граничари не са били в състояние на максимална оперативна ефективност“, анализира Байрактаров. Той допълни, че има информация, че в общежитието в Малко Търново са получили заповед по никакъв начин там да не се настаняват български граничари или военни. Байрактаров постави въпроса за още едно място до границата: „Как така и в с. Звездец, което също е много близо до границата, до пускането на този хотел („Козият рог“), всичките къщички за гости са били посещавани от българските граничари, а след това изведнъж всичко се е опразнило“?

„Скандалното е, че когато ти парадираш с такава помпозност, с присъствието на висши държавни лица, т.е. ти казваш – в този край, който за съжаление е изключително обезлюден и там изчезващият вид е homo sapiens – ти казваш: „Или мълчете, или цялата тази държавна машина ще ви се стовари като гръм от ясно небе“. Това е посланието и не е морално“, коментира Димитър Байрактаров.

Бившият депутат от НФСБ каза, че по време на президентските избори през 2016 г. е бил наблюдател в секция в Турция, но тогава неговите колеги „патриоти“ отказали да отидат. Той сподели и малко известен факт – че видни представители на ДПС са потомци на четници от ВМРО и даде за пример Али Осман Имамов от Разлог, който по думите му е точно такъв „наследник на четник от ВМРО, който е защитавал българщината и България“. „Сигурно е сто пъти по-патриот този човек от всички днес, които се правят на патриоти“, каза Байрактаров. „Думата „патриотизъм“ не се определя с религиозния признак на човека, а с това какво носи в сърцето си и в душата си“, каза той.

Димитър Байрактаров сподели възмущението си от разигралите се сцени на границата, когато „патриоти“ бутаха възрастни жени, за да не влязат в България и да гласуват. „Това беше много пошло. На другия ден, не знам дали сте чели международните заглавия – имаше едно наистина много очернящо България заглавие в един френски сайт: „Крайните националисти и ислямистите от ИДИЛ по нищо не се различават“. И това наистина кара човек да се замисли. Когато отиваш и дърпаш една 70-годишна баба и се правиш на мъж пред нея, всъщност ти какъв си? Патриот ли си? Идиот ли си? Или какво?!“ – попита на финала Димитър Байрактаров.

Цялото предаване от 20 април 2017 г.