enbg

Джеф Скот Сото и Майк Портной, 20 септември 2018 г.

20.9.2018 | коментара

В предаването гостуваха музикантите от американската прогресив метъл банда Sons of ApolloДжеф Скот Сото и Майк Портной!

Концертът на Sons of Apollo в България ще бъде на 22 септември 2018 г. в Античния театър в Пловдив, в рамките на фестивала Sounds of The Ages. Те ще свирят заедно с музикантите от Държавна опера в Пловдив под диригентството на Левон Манукян.

Sons of Apollo е една от така наречените супергрупи – формирана от музиканти, получили висока известност в състава на други групи или чрез солова кариера.

Музикантите от Sons of Apollo пристигнаха в студиото веднага след полета си от Москва, където имаха голям концерт. Джеф Скот Сото, който е женен за българка, дори сподели, че едва след гостуването в шоуто ще види жена си. Джеф е от Америка, а среща съпругата си в Англия. Женени са вече 9 години и музикантът всяко лято гостува в Бургас, откъдето е Елена и където имат апартамент.

Не за пръв път в България идва и Майк Портной, който е гостувал в шоуто през 2002 г., като барабанист на Dream Theater. Попитан за своята фамилия, Майк сподели, че неговите прадеди са били от Русия, но вече от много поколения живеят в Щатите.

Слави Трифонов призна пред гостите си, че се възхищава на групата Sons of Apollo: „Жестоко забивате и когато разбрах, че идвате в България, не можах да се сдържа и направих всичко възможно да ви поканя!“

Майк Портной разказа, че групата първоначално е сформирана от него и бившия кийбордист на Dream Theater Дерек Шериниан. По-късно Майк отправя покана към Джеф да се присъедини като вокал. „Аз знаех, че той ще ни е вокал, защото винаги съм го харесвал и сме работили заедно и в други групи, и така се събрахме“, обясни барабанистът. Колкото до името на групата, Джеф шеговито коментира, че са избрали Sons of Apollo, което означава „Синовете на Аполон“, защото „Дъщерите на Аполон“ вече било заето.

Двамата музиканти смятат, че музиката на групата се възприема по-добре навън, заради неспирните промени в рок сцената в САЩ. „В Южна Америка, в Япония ни посрещат невероятно“, каза Джеф. По думите му музиката на Sons of Apollo е както много комплексна, така и уникална по рода. Той заяви, че всички са очаквали от тази група нещата да се изпълняват много добре технически, а неговото желание е музиката им да е многостранна, всеки от музикантите да дава по нещо.

Майк Портной уточни, че на концерта си в Пловдив музикантите ще изпълнят както песните от своя албум, така и кавъри на други песни. Той сподели, че въпреки работата с много групи през годините, харесва да свири със Sons of Apollo, защото е ново и свежо за него. „Ние имаме много опит, но продължаваме да се чувстваме като чисто нова група и все едно от гаража сме тръгнали оня ден“, продължи Джеф.

Музикантите споделят, че силно се вълнуват за шоуто си в Пловдив и очакват да е дори още по-добро от предишните в европейското им турне.

Цялото предаване от 20 септември 2018 г.