enbg

Демокрация по български

23.4.2019 | коментара

Водещият Слави Трифонов направи коментар по случая с катастрофата край Своге: „Уважаеми зрители, след като преди дни прокуратурата повдигна обвинения на още 7 души за катастрофата край Своге, в която загинаха 20 човека, а 8 бяха ранени, започнах да си задавам някакви въпроси:
Защо, след като от юни 2017 г. до деня на трагедията, Агенцията за пътна инфраструктура е получавала сигнали от МВР и Областното пътно управление, че на пътя стават много катастрофи, не е предприела нищо? Тогава пътят е бил в гаранционен срок. МВР от своя страна е правило 7 предложения за ремонт на пътя. Министерството е имало правомощия да глоби собствениците на пътя от две до седем хиляди лева, както и да го затвори, ако прецени, че е опасен. Защо не го е направило?
И какво се получава? Има правила. Има процедури, има институции, има отговорни лица. Има всички белези за демократична и правова държава. И нищо от това, което е трябвало да се случи, за да предотврати смъртта на 20 човека, не се е случило. Защо?
Не ми се ще да го казвам, но това ми прилича на демокрация по български. Институции има, има хора, които носят отговорност, правила има, закони има, но няма кой да ги спазва. Защо? Защото може. Защото винаги им минава номерът. И така вече 30 години.“

Цялото предаване от 23 април 2019 г.