enbg

Дарио Риволта, 2 декември 2014 г.

2.12.2014 | коментара

Бившият италиански депутат от партията на Силвио Берлускони Дарио Риволта гостува в „Шоуто на Слави“. Като бивш заместник-председател на Комисията по външните работи на италианския парламент и експерт по международната политика Дарио Риволта коментира пред Слави Трифонов спирането на проекта „Южен поток“.

Най-напред обаче политикът сподели, че е в България с група италианци, по покана на български приятели. Риволта обясни, че целта на посещението им е да реализират идеи, с които да подпомогнат най-вече развитието на изостаналите региони в България.
Бившият депутат от „Форца Италия“ си спомни, че за пръв път е дошъл в в страната ни с мотоциклет като младеж. Риволта довери, че още оттогава харесва България. Политикът, който е бил част и от Европейската комисия, сподели от позицията на собствения си опит, че българите и италианците се разбират лесно.

Дарио Риволта, който е експерт и по въпросите на Близкия Изток, разказа, че по професионални причини е живял в Алжир във времето преди да стане депутат. По думите му, това пребиваване му е помогнало да натрупа богат опит, благодарение на който има познанията за Близкия Изток. Все пак Риволта смята, че международната политика е с много променливи и „никой не може да направи сигурно предвиждане дори за период от 2-3 седмици“.

Дарио Риволта коментира и най-актуалната тема – спирането на проекта „Южен поток“. Той сподели, че е изпитал горчивина, след като е чул съобщението на руския президент Владимир Путин. Според Риволта изказването на Путин, че България е отговорна за спирането на проекта, е несериозно и некоректно, и зад него се крият политически причини.
„Всички знаем, че България беше много силно притискана, за да вземе дадени решения, които засягаха спирането на проекта. (…) Това напрежение дойде от Европа и отвъд Океана“, заяви Дарио Риволта. Според политика България ще загуби много от неосъществяването на проекта „Южен поток“. По-малки загуби според него ще претърпи и Италия. По думите му, ако газопроводът премине през България, ще има цялостно икономическо раздвижване в страната.
Слави Трифонов сподели и своята гледна точка пред своя гост. Водещият заяви, че почти всички европейски страни имат алтернативни енергоносители и те не са толкова зависими от руския газ като България. Поради тази причина Слави Трифонов смята, че не може да каже, че е добре за България спирането на проекта „Южен поток“. Водещият смята, че България е била принудена да вземе решение за спиране на проекта, защото е член на ЕС. „…Не е добре, защото това е неуважение към една държава, която е най-малката и най-бедната в ЕС, но е членка на ЕС, и е държава, в която живее горд народ, който не може да бъде размятан така наляво-надясно като махало, защото така е хрумнало на велики държави“, заяви още Слави Трифонов. „Щатите и Европа, играейки си на студена война, принудиха България да вземе това решение и това беше използвано от руснаците да приключат с този проект“, застана зад думите на водещия Дарио Риволта. Все пак политикът завърши оптимистично, заявявайки че България няма да остане без доставка на енергия.

Във видеото може да видите какво си казаха Слави Трифонов и Дарио Риволта за „българската следа“ в покушението срещу папа Йоан Павел Втори.

Цялото предаване от 2 декември 2014 г.