enbg

Даниел Петканов е първият победител в задачата „куиз шоу“

11.11.2010 | коментара

В четвъртък се проведе първия етап на кръгът, целящ да провери общата култура на участниците в ПРЕТЕНДЕНТЪТ. Четирима претенденти се изправиха в два двубоя един срещу друг, като целта беше да дадат повече верни отговори в куиз шоуто. Двойките бяха определени предварително, чрез жребий. Победителите от двете двойки ще се срещнат помежду си, за да излъчат този, който ще отиде на големия финал в понеделник, за да се бори за имунинет. Ето и какъв беше регламентът: във всяка игра на всеки един от двамата участници бяха зададени по седем въпроса. Те имаха по 10 секунди за да изберат от три възможности верния отговор. В компютъра бяха заредени над три хиляди въпроса и той произволно решаваше кой въпрос да зададе.

Първият сблъсък за четвъртък вечер беше между Васил Матев и Даниел Петканов. Боксьорът впечатли с пет поредни безапелационни верни отговора в областите българско кино, география, политика и история. Даниел Петканов показа добри познания в актуалните въпроси, българската история, биологията, географията и киното, но направи грешка с отговора на въпроса: „Нотният текст за отделен инструмент или глас от музикална партитура се нарича: a/ щам; b/ щим; c/ щик“ Въпреки, че е свирил две години на пиано, Даниел не посочи верния отговор – щим, а отговори „щик“, с което предизвика язвителния коментар на Слави: „личи ти, че не си ходил в казармата“. За сметка на това председателят на журито научи именно от верния отговор на Даниел, че „Във връзка с храненето си растенията се определят като продуценти“. Единственият член на комисията, който знаеше отговора на този въпрос беше Светослав Митев.

Точно когато се очакваше, че Васил е непробиваем и ще отговори вярно на всички въпроси дойдоха двете грешки, които донесоха победата на Даниел. Първият въпрос беше на тематика, любима на Васил Матев: „Ученият, описал за първи път клитора, носи името на известен откривател. Кой е той? a/ Да Гама; b/ Магелан; c/ Колумб“. Боксьорът отговори Да Гама и се обоснова добре: „Да Гама, защото е Васко…“. Оказа се обаче, че верният отговор е Роналдо Колумб. Вторият въпрос, който Васил Матев сгреши беше „С какво се храни дървеницата?“ – на него претендентът отговори талаш, вместо кръв, което е верният отговор.

Така Даниел Петканов се превърна в първия победител в Куиз шоуто и чака своят полуфинален опонент.

Във втория сблъсък една срещу друга застанаха Десислава Йовчева и Марина Гашпарова. Марина започна с грешка на въпрос какъв протест е подписал Александър Дюма-син – верният отговор беше „срещу Айфеловата кула“, а Марина отговори „срещу аферата Драйфус“. Десислава Йовчева отговори с поредица верни отговори: позна председателя на Европейската комисия Барозу, отгатна, че бащата на Христо Ботев е бил Стефан Данаилов в сериала „Стъклен дом“, но на петия въпрос счетоводителката сгреши – отговори, че Ана Карима е литературна героиня, а тя е българска писателка. След като видя верния отговор Десислава обясни, че се е подвела от романа на Лев Толстой „Ана Каренина“. Десислава сбърка и на следващия въпрос, който беше „Ако съберем на едно място Марлон Брандо и Харисън Форд се получава: a/ Недосегаемите; b/ Междузвездни войни; c/ Апокалипсис сега“. Верният отговор „Апокалипсис сега“ беше сгрешен с „Недосегаемите“.

Марина успя да изравни резултата, като показа познания в областта на червените бабички, изявленията на Анна-Мария Борисова, спортът куидич от филмите и книгите за „Хари Потър“ и фертилната възраст. Втората й грешка дойде от въпроса какво е агогика, на което Марина не отгатна, че е отклонение от темпото в музиката, а определи като отклонение от човешкото поведение.

Отклоненията във времето обаче не позволиха да се определи победителката в този оспорван сблъсък – резултатът остана равен – 4:4, след като бяха зададени по шест въпроса.

Победителката от втория сблъсък, както и останалите две двойки, които ще се състезават в куиз шоуто – в петък, в „Шоуто на Слави“.