enbg

Годжи правел бели с благотворителна цел

6.1.2010 | коментара

Годжи и неговите родители бяха гости в шоуто в сряда вечер.

Още 15-годишни се запознават родителите на Годжи, през 1963 година, на лагер-школа на Леденика. Били комсомолски секретари, активисти, уточняват двамата.

Решението за сватбата идва 5 години по-късно, защото майката е приета студентка – учи „Икономика“ в Свищов и трябвало да се разделят, ако не са женени. Таткото в това време бил в казармата. Оженили се с условието да нямат деца, докато тя учи, но Георги бил малко по-нахален – коментира Цветана и добави, че появата му била случайна. Случайните неща се получават най-хубаво, успокои го Слави.

Годжи живял в Криводол до 5 клас. Много палав бил той като малък, разказаха двамата родители. Най-големите си бели правел с благотворителна цел, така например той седял пред магазина и просел пари за деца, които били 7 в семейството и не можели да си купят вафлички.

Като ученик Годжи предизвикал криза в българо-руските отношения, стана ясно още при гостуването. Причината била, че в 9 клас той и Герасим организирали класа да избяга от час по руски. Учителката била нова и сметнали, че „ще мине номера”. Понеже бил културно-масовик и организирал събитията, Годжи организирал да избягат, разказа самият той. „Тогава да организираш бягство от часа по руски, се водеше саботаж в българо-руските отношения” – коментира Годжи и уточни, че после бил привикан при директора, а след това и при политинспектора. На другия ден, от срам, не отишъл на училище. Били в квартирата – купили си нещо за пиене, че било студено и си пушели, за атмосфера. Неочаквано се появил бащата на Годжи. За изненада на Годжи, баща му не проявил своя „неприятен гняв”. Вместо това двамата с Герасим чули: „Абе, Гошо, и ти Герасиме, защо организирате класа да избяга по руски, сега ще ме изключат от партията?”

За разказан във влака политически виц, Годжи изживял нови неприятности – „тогава ме би тате, караха ме да нося кюмюр в пожарната, баба ми ми викаше фашист и като идех във Враца, ме не пускаше да вляза.”

Обобщаващо за поведението на Годжи се изказа бащата Милчо – „уникално непослушен” го определи той и разказа, че са го карали да седи на орехи, на кукурузи.

Като малък Годжи бил футболист. Много му харесвало, сподели сам той, но всички му викали „цигу-мигу”, защото ходел да свири на китара. В период, когато трябвало да реши дали да иде в Музикалното училище или да остане в Спортното – с футбол, играли мач. На мача Годжи върнал два пъти топката към вратаря и вратарят два пъти не хванал. Така той бил освиркан и изваден от игра, и не си тръгнал по прекия път, а минал по 4 км обиколен път.

Женитбата на Годжи била причинена от токов удар, разказа той. През втората година в казармата, когато бил на 19 години, трябвало да започне да свири на китара, да се подготвя. За нещастие там, където била включена китарата, на контакта били разменени „нулата” и „фазата”, и когато се хванал за леглото, допряно до парното, се „заварил”. За това обаче получил 3 месеца отпуска и така започнал да се вижда с майката на децата си по-често. В един момент се оказало, че тя е бременна в 3 месец. Годжи признава, че го било страх, защото баща му го „побийвал” до 12 клас. На мъжки разговор Годжи му казал, че приятелката му е леко бременна. „Колко малко?” бил съответстващият въпрос, докато майката Цветана взела решение и веднага с петел и пита отишли в Плевен при сватовете.

Това, че всички наричат сина й Годжи, Цветана сподели, че й е неприятно. Дори спорили със снахата, че той има много хубаво име и не е куче, да му викат Годжи. Самата тя никога не го е наричала така. Популярността му в началото приели с притеснение, но после всичко се нормализирало.

Братът на Годжи – Иво, е адвокат. Той е по-малкият. Запитана как оценява случилото се със синовете й, Цветана заяви, че е благодарна, че ги е възпитала. Много добри синове, заяви тя и добави, че във всеки момент може да разчита на тях.