enbg

Георги Тотев и Георги Кожухаров, 26 февруари 2015 г.

26.2.2015 | коментара

Гости в „Шоуто на Слави” бяха журналистите Георги Тотев и Георги Кожухаров, които отразяват конфликта в Украйна. Двамата се завърнаха в България, след като две седмици бяха в най-горещата точка на конфликта – размирните части на Източна Украйна.

Пред водещия Слави Трифонов журналистите споделиха, че са били в Донецк, Мариупол, Киев, посетили са и българите около град Одеса. Георги Тотев разказа и за срещата им с етнически българи от украинското село Кулевча. По думите му в това село живеят над 4000 етнически българи. „Хората действително имат много проблеми, от една страна – войната, от друга страна – чисто административни проблеми, свързани с изкарването на българско гражданство, български паспорт”, разказа за българите от Кулевча Георги Тотев. „Хората там наистина смятат, че са забравени от нашата страна”, каза репортерът и допълни, че местните рядко виждали хора от България. По повод нехайството на българската държава по отношение на етническите българи в Украйна Слави Трифонов припомни мъдрата мисъл, според която „България е навсякъде, където има дори и един българин”.

На въпрос на Слави Трифонов за това каква е истината за войната в Украйна, Георги Тотев отговори, че е „трудно е да се каже каква е истината за всяка една война”. Журналистът разказа, че миналата година е бил в Ирак, а с колегата си Кожухаров са били в Сирия, и в тези случаи винаги са гледали войната само от едната страна. В конфликта в Украйна обаче за пръв път са успели да бъдат и от двете страни на фронтовата линия, което по думите на Тотев, в първия момент ги е изгубило в това „кое е истина, кое е лъжа, кое е само пропаганда”. „Действително истината е някъде по средата”, заяви Тотев. Георги Кожухаров отбеляза, че двете страни на конфликта постоянно си отправят взаимни обвинения и затова ролята на пропагандната война е голяма. „Пропагандната война наистина е доста сериозна. Мисля, че 50% от войната се води с автомат, а другите 50% от войната се води с информацията и информационното затъмнение”, смята Кожухаров. Той обясни, че например в Одеса не знаят какво точно се случва в Донецк и даде пример със служителка на хотел в града, която е потърсила информация от българските журналисти какво точно се случва в Източна Украйна. Георги Тотев разясни, че в района на Одеса се гледат предимно рускоезични телевизии или украински телевизии, като те дават противоположни информации. Трудно могат да се информират и от интернет, тъй като в района рядко някой владее английски език. Георги Тотев разказа и за срещата си с министъра на комуникациите в самопровъзгласилата се Донецка народна република, който откровено му споделил, че на окупираната от тях територия се излъчват само 4 канала – всичките на руски език. Тотев направи уточнението, че в този район все пак живеят и хора, които се приемат за украински граждани.

Българските репортери споделиха впечатленията си и за Донецк. По думите им центърът на града е много красив, тъй като е бил ремонтиран за европейското първенство по футбол през 2012г., и не е засегнат от войната. Не така стоят нещата с покрайнините на града, където според описанията на журналистите „всичко е страшно” и „почти няма незасегната сграда”. Георги Тотев обясни, че магазините в града работят, но хората нямат пари, особено за вносните стоки, тъй като украинската валута гривна за една година е загубила над 4 пъти от стойността си.

Слави Трифонов постави пред гостите си и въпроса какво ги кара да посещават страни с военни конфликти. Георги Тотев е на мнение, че има истории, които трябва да бъдат разказани и неща, които трябва да бъдат показани на хората. Според Георги Кожухаров пък на места, където има военни конфликти може да се види както най-лошата страна на човека, така и най-добрата. Жестовете на доброта не са рядкост за едно място, където има военен конфликт, заяви Кожухаров и даде пример за майка с дете, която на гарата в Мариупол е извадила и подала кифла на възрастна жена, която чакайки автобус споделила, че е загубила дома си при ракетен обстрел и е принудена да живее на квартира в друг град.

Водещият Слави Трифонов попита гостите си и как в Украйна гледат на това, че са българи. Георги Тотев сподели, че всички ги приемат като братя, но все пак в средата на сепаратистите получавали лек упрек, че България е на грешната страна в конфликта. Според репортера руската пропаганда работи сериозно и голяма част от сепаратистите вярвали, че България подпомага украинското правителство с оръжие и войници. По думите на Тотев, от украинска страна били посрещани изключително добре, тъй като голяма част от хората там са посещавали България и дори имали роднини и приятели у нас.

Разговорът на Слави Трифонов с гостите имаше емоционален завършек, провокиран от въпроса към българските журналисти какво усещане изпитват след като се завърнат от страна с военен конфликт. „Лично за себе си едно от най-ценните неща, които осъзнавам, ходейки по тези места, е това, че имам какво да губя”, довери Георги Тотев. Слави Трифонов сподели, че е имал същите мисли, когато се е завърнал от посещението си при българските войници в Кербала: „Същото си мислех и аз – в каква прекрасна страна живея, колко е изумително, че не оценяваме това, че живеем в мир и в съгласие помежду си и че ни се случват най-прекрасните и нормални човешки неща. Защото като стане такъв военен конфликт и установяваш, че най-прекрасните неща са всъщност това, което представлява твоето ежедневие, и твоите близки, и хората, които обичаш и те обичат”.

Тук Георги Тотев допълни, че българите в Одеса говорят за България като за „Обетована земя, където всичко е прекрасно”. Накрая Слави Трифонов заяви, че ще се срещне с българите в Украйна и съвсем скоро ще организира своето посещение.

Цялото предаване от 26 февруари 2015 г.