enbg

Георги, Тома и Десислава са следващите трима на полуфинал в куиз играта

15.11.2010 | коментара

12 ноември 2010 г.

В петък вечер продължи куиз шоуто на участниците в проекта „Претендентът“. Накратко правилата бяха следните: двама участници се изправят един срещу друг, получават по седем въпроса, три възможности и десет секунди за отговор. Играта свършва, когато един от участниците не може теоретично да застигне съперника си по брой верни отговори.

След 6 зададени въпроса и резултат 4-4 своята игра от четвъртък продължиха Марина Гашпарова и Десислава Йовчева. Тема „Световна литература“ препъна Марина на финалния седми въпрос. Марина научи, че не Ромео, а Хамлет е Шекспировият герой, който изрича думите: „О, слабост, твоето име е жена“. „Ще я бъде или не“ Марина, зависеше изцяло от следващия отговор на Десислава Йовчева. Въпросът гласеше: „Клаудикацио“ е медицински термин, който означава: a/ болезнено накуцване; b/ слабо виждане; c/ учестен пулс.“ Десислава маркира верния отговор „болезнено накуцване“ и стана вторият полуфиналист след Даниел Петканов. Тук Слави Трифонов се усъмни, че въпросът за „болезненото накуцване“ не е подбран случайно.

Второто съперничество за вечерта беше между Тома Горанов и Гергана Костова. Тома Горанов започна своята игра с два верни отговора- той разгада, че зад прозвището „Трактора“ се крие името на Алексей Петров, освен това категорично отговори, че чекистът е сътрудник на руските спецслужби. Гергана сгреши още на първия въпрос: „Коя част на речта не се изменя по род? a/ прилагателното име; b/ числителното име; c/ съществително име.“ Гергана посочи „прилагателното име“ без да предполага, че например прилагателното „глупав“ може да се измени по род и да стане „глупава“. Вторият въпрос не затрудни Гергана- Кристалина Георгиева е комисар по Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. При резултат 2-1 за Тома дойде третият поред въпрос към него. Той не успя да познае кои са водещите на „Ловци на митове“ по „Дискавъри ченъл“ и призна, че налучква с посочения отговор „Смит и Уесън“. „Малко ми звучи марката на пистолет“, призна Тома. „Точно това е“- намеси се Слави. Трифонов не остана безмълвен и при третия въпрос към Гергана. „Според мен жените само за секс мислят“- каза Слави, след като претендентът посочи, че „педосфера“ е „раздел от сексологията“ (а всъщност е „земната почвена покривка“). С футболната терминология играта можеше да се определи така: „В мач с много голови положения и невероятни пропуски резултатът дълго се запази 2-1.“
По-нататък в играта Тома не улучи другото име на кемане и гусла („гъдулка“), но бе категоричен при следващите два въпроса- знаеше, че Презвитер Козма е старобългарски книжовник, както и че финалът на Формула едно ще се проведе в Абу Даби. Гергана от своя страна сгреши, че Стивън Спилбърг е продуцент
на „Карибски пирати“ (Джери Брукхаймър), но после даде два верни отговора- „белите чапли помагат на африканските биволи, като кълват паразитите им“ и „Джон Кенеди е президент на САЩ по време на Карибската криза“. Така при резултат 4-3, на Тома му беше нужен верен отговор на седмия въпрос, за да приключи играта. „Какво военно звание е имал Сталин?“- гласеше въпросът, на който Тома даде правилния отговор- „генералисимус“ и дори уточни, че Сталин сам си е дал това звание.
Така Тома Горанов стана третият полуфиналист в куиз шоуто на претендентите.

Следващият интелектуален двубой бе между Ива Николаева и Георги Николов. 2-2 бе резултатът след първите два зададени въпроса. Ива позна, че министър Мирослав Найденов не е вицепремиер и че „кикимора“ е „домашен женски дух“. Георги знаеше, че пред сградата на СУ „Св. Климент Охридски“ се намират статуите на братя Георгиеви, както и че „диез“ е музикалният знак, намерил място върху клавиш на компютърната клавиатура. След това последваха два грешни отговора на Ива. Според нея Ботичели не е представител на Ренесанса, а съвременникът Салвадор Дали. Четвъртият въпрос гласеше: „Библейските градове Содом и Гомор, обхванати от поквара и порочност, предизвикали: a/ божията милост b/ божия гняв c/ намесата на ангелите.“ Ива маркира отговор „а“, а всъщност верният отговор отново е „бе“. Годжи защити Ива като заяви, че „може да е чела само Новия завет“. След това Ива даде два верни отговора и събра общо 4 такива от 6 зададени („според Аристотел човекът е „зоон политикон“ и „Линукс“ е „операционна система“). Георги Николов продължи с верните отговори- направи 6 от 6 и се класира за полуфинала, без да се наложи задаването на седми въпрос. Той правилно цитира в своите отговори Яне Янев, според когото в НАП министър Цветанов има „къртица“, и Ото фон Бисмарк, който смята българите за прусаците на Балканите. След това, благодарение на кръстословиците, позна че аналите са летописи. А победният отговор за Георги Николов се оказа „схизма“ (разделението между Западното и Източното Християнство).

В понеделник предстоят двата полуфинала. Те ще са Даниел Петканов – Десислава Йовчева от единия поток, Тома Горанов- Георги Николов от другия поток. Победителите ще се изправят един срещу друг на финал за спечелване на имунитет.

Гледайте полуфиналите и финалите в куиз шоуто на кандидат водещите. Вижте кой ще бъде отстранен и каква ще е новата задача в „Претендентът“! „Шоуто на Слави“, понеделник 22:30 ч.