enbg

Георги Първанов, 3 октомври 2014 г.

3.10.2014 | коментара

В петък гости в предаването бяха представителите на Патриотичен фронт – Валери Симеонов и Красимир Каракачанов и председателят на АБВ – Георги Първанов. Това беше последното от поредицата предавания, в които – седмица преди изборите ни гостуват представители на партиите с шанс за влизане в парламента. Поканата за гостуване бе приета от водещите според социологията партии и техни представители заявиха своето присъствие. Лиляна Павлова от ГЕРБ гостува в понеделник, във вторник гост беше председателят на БСП Михаил Миков, в сряда гостува Николай Бареков от България без цензура и в четвъртък – представителите на Реформаторския блок – Меглена Кунева и Божидар Лукарски. На отправената покана не отговориха само от партия ДПС.

Във втората част на предаването гост беше председателят на АБВ – Георги Първанов. В началото на разговора той поднесе своите съболезнования към роднините и близките на загиналите в Горни Лом. На въпроса дали такава трагедия може да бъде избегната, Първанов отговори: „Разбира се, че сигурно би могло да бъде избегната тази трагедия. Аз продължавам да се питам кой е този българин, български чиновник, който е дал лиценз за утилизация на гръцки противопехотни или противотанкови мини, които гърците не са пожелали да ги взривят на тяхна територия”. Според него с този акт България е признала, че е „втора категория страна”. Първанов припомни взрива в Челопечене, когато като президент е свикал незабавен консултативен съвет: „Тогава приехме една специална програма за ускорено унищожаване на тези боеприпаси, защото те стояха с години в някои от тези складове. Бяха отпуснати средства. И мисля, че българските боеприпаси в значителна част бяха унищожени, но очевидно някой внася отвън такива”, каза той.

„Как се чувствахте по-добре – като президент или като председател на нова политическа формация?”, попита Слави Трифонов своя гост. „И в двата случая мините гърмят непрекъснато отвсякъде”, отговори Първанов. Според него предизвикателствата са различни, като работата на президента е повече с международен характер. Георги Първанов коментира и изказването на президента Росен Плевнелиев за Русия, който я определи като „националистическа и агресивна държава”. „Това е странно и осъдително. Никой български държавник, дори и Цар Борис III, не си е позволявал да направи подобно изказване. Аз категорично искам да го осъдя, да се противопоставя. За съжаление то се вписва в една поредица от изказвания и позиции на българската външна политика, включително на външен министър, на премиер, това е обидно. Аз държа с Русия ние да имаме взаимноизгодни, но специфични отношения в рамките на Европейския съюз. Защото, да играем ролята на ястреб към приятелска Русия, не ни приляга”, каза Първанов.

Слави Трифонов припомни гостуването на Михаил Миков в шоуто преди дни. „БСП ви смятат за предател”, сподели впечатленията си водещият. Георги Първанов обясни, че и през 1997 г. е бил смятан за предател: „Когато върнах мандата аз бях предател, съглашател и всичко”, каза той и добави: „Предател е този, който е изневерил на ценностите. Предател е този, който е изневерил на предизборните обещания. Не може да си провел референдум за Белене (…) и на другия ден партията, която е инициирала този референдум, който е морално спечелен, макар и формално да не стигат гласовете, да забравиш, че има такъв ангажимент”.

На твърдението, че отцеплението му от БСП ще доведе на власт ГЕРБ и Бойко Борисов, Георги Първанов отговори, че ако хората гласуват за АБВ и другите по-малки политически формации, ще бъде стеснена територията на Борисов и рискът от еднолично управление. Гостът посочи две заплахи за бъдещото управление – съставянето на тайна коалиция като тази на Пламен Орешарски и еднолично управление като „премиерската република на Борисов”.

Според Слави Трифонов при влизането на много партии в парламента няма да е лесно да се създаде правителство. „Вие бихте ли направили коалиция с БСП, тъй като сте леви партии? При някакви определени условия, заради властта или ако сте в опозиция – заради определени действия?”, попита водещият. „Аз твърдя, че на България не й трябва коалиция, която да закове мнозинство на 120 депутати. Това ще бъде слаба коалиция. Това е коалиция, която ще трепери за кворума всеки ден. На България й трябва коалиция от 150 народни представители”, каза Първанов. Слави Трифонов коментира, че единствената възможност това да се случи е коалиция между БСП и ГЕРБ. „Защо не? АБВ би подкрепила едно принципно споразумение между най-големите партии? Принципно – както вече до втръсване повтаряме – както в Германия, при много ясно разписани ангажименти. Защо не, ако трябва да започнем примерно със здравеопазването? Защо не, ако в центъра на програмата на тази коалиция не застане демографската политика? И тук е ролята обаче на малките партии. Защото, когато говорим за големите партии, аз се отнасям позитивно и в същото време имам едно „но”, което е много важно. Не може години наред, особено последните 4-5 години, да има едни тежки, включително и междуличностни отношения, такива тежки препирни, квалификации. И изведнъж да седнат на масата и да се разберат сякаш нищо не е било”, коментира Първанов.

Гостът сподели още, че няма намерения да става депутат: „Президентът си е президент”, каза той и допълни: „АБВ има много силен отбор, АБВ ще има най-силната парламентарна група от гледна точка на качеството”. Той разказа и за многото млади хора, с които работи: „Истинско удоволствие е да наблюдаваш зали, в които не доминират белокосите – с цялото ми уважение към нашите бащи и майки, а където има много млади хора, които спорят помежду си, раждат идеи”, каза още Първанов.

На въпроса какво ще прави, ако не влезе в парламента, Първанов отвърна, че няма такъв лидер, който да разсъждава върху тази тема преди изборите. И добави, че АБВ има всички шансове да влезе. Гостът посочи и някои от идеите на партията, които смята за най-добри – тази за въвеждането на мажоритарен вот, пряка демокрация и референдуми. Според Георги Първанов ДПС не трябва да участва в управлението на страната. „Просто защото преядоха, както казват хората”, обясни гостът. Според него в правителството на Орешарски ДПС са прекалили „с консумацията на власт”.

На въпрос защо се е отказал от кандидатурата си за лидер на БСП на конгреса, Първанов отговори: „Защото видях, че мачът е уреден. Контактувах, аз обикалям страната непрекъснато, усещам нагласата. Една от причините за състоянието на българската политика е загниването на партиите. Такъв клиентелизъм, какъвто има в старите партии, не е имало никога.“ Гостът даде пример с това, че има поне 10-15 души от националния съвет на БСП, които са в ключови, големи държавни предприятия, каквито са енергийните предприятия. Първанов каза, че в новия парламент партията му ще предложи създаването на анкетна комисия, която да провери всички „далавери“ и „дивотии“ в енергетиката, включително назначенията в бордовете на АЕЦ Козлодуй и Марица Изток. Според Първанов тази комисия би следвало да установи дали няма източване на енергетиката към партийните каси.

По отношение на кризата в КТБ лидерът на АБВ каза, че вероятно няма еднозначен отговор на въпроса кой е виновен: „Очевидно, че тази банка не е управлявана добре. Очевидно, че тя е използвана за различни цели, може би – включително и за подкрепа на политически партии. Но ударът беше съзнателно нанесен от определена групировка.“ Според него на първо време трябва да се изплатят предвидените по закон средства на вложителите, а за останалото да се намери експертно решение, за да може банката да бъде оздравена по възможно най-бързия начин. Първанов призова решението да бъде професионално, а не политическо.

На финала Георги Първанов заяви, че ако подкрепят партията му, хората ще гласуват за държавници, които са доказали, че са на тяхна страна.

Цялото предаване от 3 октомври 2014 г.