enbg

Георги Милков, 9 януари 2019 г.

9.1.2019 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше разследващият журналист Георги Милков, който работи по скандала с арестувания либийски кораб от частен съдебен изпълнител.

„Случаят е голяма каша, страшна какофония, която придоби такива размери, че заплашва да се превърне в международен скандал“, каза Георги Милков и уточни, че корабът е бил близо до нашите води – срещу Бургас, но извън тях. „Напоследък съдия-изпълнителите в България си позволяват твърде много неща, а някои от тях – на ръба на закона“, продължи Милков и описа ситуацията така: „Въпросният съдия-изпълнител се качил на този кораб и казал – този кораб го изземваме. Подкрепен, разбира се, от една група охранители.“ Според Милков най-лошото в случая е, че тук има съучастие на Морска администрация и Гранична полиция, които са държавни служби. Затова Либия търси отговорност от държавата България, а не от някое частно лице, уточни той.

Журналистът разказа още, че корабът е дошъл в България през ноември 2017 г. като либийски нефтен танкер, собственост на либийската държава. Поради настоящото стечение на обстоятелствата, корабът станал собственост на българска частна фирма, изкупила задължения на стара българска фирма, работила в Либия по времето на комунизма. „Те имат да взимат пари от Либия, това е факт. Пет години се опитват да ги вземат, но не успяват. И в момента, в който идва либийският танкер, те казват – ето, ще го вземем и ще си върнем дълга“, обясни Милков. В момента корабът е преименуван на „Бдин“, плава под панамски флаг, но не може да отиде никъде, защото веднага ще бъде арестуван.

Георги Милков разказа и за други схеми между България и Либия, които е разследвал през годините, и които показват, че настоящият случай не е изключение.

„Както и да се разреши този случай, аз подозирам, че собственикът на този кораб, който го е застраховал в много сериозна международна компания, ще иска компенсации за всичко това“, заяви Милков и завърши: „Ако има нещо сигурно в тази история, това е, че всички ние ще платим.“

Цялото предаване от 9 януари 2019 г.