enbg

Георги Милков, 9 октомври 2017 г.

9.10.2017 | коментара

Актуален гост в „Шоуто на Слави“ беше журналистът от вестник „24 часа“ и БНТ Георги Милков. Той и водещият Слави Трифонов коментираха скандалните участия на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и на вицепремиера Валери Симеонов в сутрешния блок на Нова телевизия. Водеща тема на разговора беше и подаденият впоследствие от пресслужбата на Министерски съвет ултиматум на Симеонов към БНТ, bTV, Нова тв и БНР да му се извинят в рамките на 24 часа, заради отправени „клевети“ по негов адрес.

В началото на разговора Слави Трифонов и Георги Милков коментираха опита на управляващото мнозинство да оправдае поведението на Антон Тодоров и Валери Симеонов с неуместна шега и лоша проява на чувство за хумор спрямо водещия Виктор Николаев. Георги Милков цитира коалиционния партньор на Валери Симеонов – Красимир Каракачанов, който определи хумора на Симеонов като „малко дърварски“.

Слави Трифонов заяви, че поведението на двамата не е било проява на чувство за хумор, а е изглеждало „като заплаха или самозабрава, или желание да демонстрираш власт над журналист“. Според Георги Милков Антон Тодоров и Валери Симеонов са били по-скоро нагли.

Слави Трифонов попита госта дали и последвалият ултиматум на Симеонов е „чувство за хумор“. По думите на Георги Милков в началото било обяснено, че е хумор в студиото. „После изведнъж стана сериозно, когато беше поставен ултиматум на бланка на Министерския съвет. (…) Единственият, който е виновен за това е вицето, и след това – неговият началник – премиерът“, отговори журналистът от „24 часа“. И Георги Милков, и Слави Трифонов изразиха категорично мнение, че щом ултиматумът на Симеонов е написан на бланка на Министерски съвет, то това трябва да се разглежда като позиция на правителството.

„Объркването идва оттам, че тези хора не знаят кога са политици, кога са частни лица. (…) Не знаят, защото в един момент, когато влезеш във властта, вероятно забравяш, че може и да не си във властта“, каза Георги Милков, след което перифразира думи именно на Валери Симеонов, изречени пред Виктор Николаев, за да му напомни, че и той е на временен договор.

Гостът коментира и неприятната позиция, в която тези скандали са поставили премиера Бойко Борисов: „Той не ги обича тия работи – някои хора да го сочат с пръст и да го държат отговорен за неща. И в момента, в който се случи така, беше ясно, че Антон Тодоров вероятно ще си подаде оставката“. На въпрос на Слави за оставка на Валери Симеонов, Георги Милков отговори, че това е по-сложен въпрос, защото „тук вече опираме до коалиционен партньор, до правителството“. Журналистът обаче отбеляза, че е крайно изненадан от мълчанието на Борисов по скандала със Симеонов: „Днес човекът, който трябваше да каже, защото той (Борисов) трябва да каже, той какво направи? От срещата при президента, той излезе откъде? През задния вход.“ Милков припомни, че последният, който е излизал от задния вход, „за да избяга от журналистите, за да избяга от обществото“, е бил Пламен Орешарски. „Борисов, който обикновено има куража да застава пред медиите, да пуска готини лафове, винаги да излиза от ситуация, напоследък го няма. Разбрахме, че се е обадил на своята парламентарна група, на своите беквокалисти и им казал: „Няма да говорите за президента. Ако така функционира парламентарната република – о.к.“, каза още Георги Милков. Все пак, според него, медиите може да не са поискали оставката на Симеонов и от чувство за отговорност, защото една такава оставка би обрекла страната на правителствена криза. „Падне ли Валери – пада Борисов, или може би не“, анализира Милков.

Според журналиста, покрай скандалите с Антон Тодоров и Валери Симеонов, все пак са се случили и две хубави неща: „Първото е, че се вдигна на крака малко гилдията, ако въобще е останало нещо от журналистическата гилдия. И второто хубаво нещо е, че едни хора ще спечелят, защото в неделя, от немай къде – в дъждовен, мрачен ден, спешна пресконференция на управляващото мнозинство и 700 млн. лева за заплати, ей така“ (б.а. На извънредната пресконференция на ГЕРБ в неделя, посветена на случая с Антон Тодоров и Валери Симеонов, финансовият министър Владислав Горанов обяви, че в Бюджет 2018 са заложени 700 млн. лева повече за заплати).

Слави Трифонов и Георги Милков коментираха и ролята на медиите в скандала с вицепремиера. Журналистът заяви, че много ще се забавлява, ако наистина Валери Симеонов заведе дела срещу медиите (б.а. Симеонов заяви, че ще съди четирите медии, след като никоя от тях не му се извини в поставения 24-часов срок).

Слави Трифонов изрази мнение, че медиите ще продължат да канят Валери Симеонов – нещо, с което и Георги Милков също се съгласи.
В контекста на този разговор Милков цитира журналистката Диляна Гогова, която е предложила „тия хора въобще да не ги показваме, ако щат да се полеят с туба бензин и да се самозапалят“. Тук Милков иронично заяви, че не трябва да се стига до такива крайности и „ако посегнат на себе си, все пак трябва да им отделят някакво място в медията“.

В предаването Георги Милков изказа мнение и за една основна вина на медиите през последните години. „Хората, които имат какво да кажат – стойностните хора – някакси отстъпват място, мълчат си, някъде са в ъгъла и си вършат техните добри дела, без да бъдат забелязвани. И тяхното място се заема все повече и повече от едни празноглавци, от едни празнодумци и всякакви такива хора, които са ненужни всъщност на обществото. Това е нашата вина – че сме превърнали тези хора в героите на деня, а не тези, които истински заслужават“, каза Георги Милков.

Георги Милков отбеляза, че все пак има и добри примери за политици, които не са забравили какви са били преди това. По негов разказ, днес министърът на здравеопазването, в качеството си на добър реаниматор, лично се е притекъл на помощ на човек, припаднал пред Министерството на здравеопазването.

В края на разговора Милков сподели пред Слави Трифонов, че никога не е бил цензуриран и вярва в своята собствена свобода. По думите му той се занимава с теми, свързани със Северна Корея, Ирак, Сирия, Африка. „Страня целенасочено от вътрешната политика, защото често изпадам в досада. Но този път, когато гледах това държание на Антон Тодоров в студиото на Виктор Николаев, все едно някой ме удари с бухалка по главата“, каза Милков. Той призна, че се е подразнил и изразил мнението си във фейсбук, в „24 часа“, БНТ и Нова, казва го и тук. „Аз вярвам, че всеки трябва да казва това, което мисли – оттам нататък свободата на словото е философско понятие“, завърши журналистът Георги Милков.

Цялото предаване от 9 октомври 2017 г.