enbg

Георги Милков, 29 март 2018 г.

29.3.2018 | коментара

Актуален гост в предаването беше журналистът Георги Милков с коментар по темата за експулсирането на руски дипломати от редица държави след опита за убийство на руския шпионин Скрипал и неговата дъщеря в Англия. В предаването Георги Милков коментира и срещата във Варна между лидерите на Европейския съюз и президента на Турция Ердоган.

Георги Милков смята, че положението с експулсирането на руски дипломати е сериозно и България няма как да остане встрани и да не заяви ясна позиция. Според журналиста българските власти са взели най-умното и най-доброто решение към този момент с привикването за консултации в София на българския посланик в Москва Бойко Коцев.
Георги Милков е убеден, че по този начин България изразява своята съпричастност към Великобритания и това е достатъчно. Журналистът не споделя мнението на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, че държавата ни трябва от солидарност да изгони руски дипломат, защото Великобритания е проявила такава с България при атентата на летище „Сарафово“. „Каква солидарност е проявила Великобритания – попита Георги Милков – да не е изтеглила посланика си от Бейрут, понеже ливанците отказват да ни дадат тези двама души, които гръмнаха летището?“
Журналистът сподели, че лично той ползва два жалона за външнополитическо ориентиране, особено що се отнася до отношенията Русия-САЩ: „Единият ми жалон е Цветан Цветанов, а другият ми жалон е Румен Петков. Когато Румен Петков говори с устата на руснаците, а Цветан Цветанов говори с устата на американците, аз знам, че българските национални интереси се пресичат там някъде по средата, между Цветан Цветанов и Румен Петков.“
Георги Милков вярва, че за да има Цветан Цветанов позиция за изгонване на руски посланик от България, той преди това е водил разговор „със своите американски, британски, западни партньори“. Според него обаче не е ясно какво мисли премиерът Борисов, защото „Цветан Цветанов и Бойко Борисов не са едно и също и отдавна не са“.

Водещият Слави Трифонов и неговия гост Георги Милков коментираха и широко дискутирания казус за това има ли доказателства, че Русия стои зад отравянето на Скрипал и дъщеря му, които да обуславят действията на редица страни по експулсиране на руски дипломати. Георги Милков заяви, че реални доказателства никой не е видял, а и освен това не е чул България, като партньор на Великобритания, да е видяла такива доказателства. „Освен, че няма доказателства, ще е важно какви са доказателствата, когато те се появят“, каза Георги Милков и заедно със Слави Трифонов припомни как преди 15 години на съвет в ООН светът е бил излъган, че режимът на Садам Хюсеин разполага с химически оръжия, за да подкрепи американската намеса в Ирак.
Георги Милков смята, че в момента тезата, че руснаците са отровили Скрипал и дъщеря му, е удобна,“ защото руснаците по принцип така правят“. „Те (руснаците) имат двойно говорене – за външната публика казват: „Дайте доказателства“, а вътре, за собствената си публика, посланието е: „Предателите трябва да умрат“- и с това са съгласни всички руснаци“, добави Георги Милков.
Според госта на Слави страната, която е изиграла най-гениално ситуацията в случая „Скрипал“, е Нова Зеландия. „Нова Зеландия каза: „Търсим да изгоним руски шпиони, но не намираме“. А Нова Зеландия е държава, чийто държавен глава е британската кралица Елизабет Втора. След като те могат да си позволят този перфиден цинизъм, защо ние да не се облегнем на ортодоксалната дипломация – нещо, което правим в момента?“

В предаването Георги Милков коментира и срещата ЕС-Турция, на която България беше домакин. Той се съгласи с популярната оценка на анализаторите, че самото провеждане на тази среща е успех. „Самият факт да докараш един човек, на когото твоите приятели викат „султан“, „диктатор“, „безподобен управник“, да докараш него и да докараш тях, на които пък тоя вика, че са фашисти, да седнат на една маса – от 10 неща за едно да се разберат – пак е успех. А те се разбраха за мигрантите, надявам се“, каза Георги Милков.
Според него въпросът с мигрантите засяга пряко националната сигурност на България. Георги Милков заяви, че Турция е дала ясни сигнали, че контролира положението с мигрантите и това можело да се види на гръцката граница. По думите му, в Гърция всеки ден дебаркират лодки с до 8 000 мигранти, като след подписването на споразумението между Турция-ЕС на ден са пристигали не повече от 100 души. При спирането на плащанията към Турция от страна на ЕС лодките с мигрантите отново рязко са се увеличили, сподели Георги Милков. Според журналиста, в България няма мигранти, не защото българската армия, Динко и оградата пазят границата, а защото я пази турската армия.
Милков отбеляза, че отношенията ни с Турция са много важни, което обаче не означавало България да не пази своите интереси. Тук той даде като положителен пример привикването за консултации на турския ни посланик в Анкара Надежда Нейнски преди една година по повод намесата на Турция в изборния процес на България. „Не само че изтеглихме посланика от Анкара за консултации, преди това изгонихме трима турски дипломати“, припомни Георги Милков, след което завърши така: „Гонили сме турски дипломати, може да изгоним и руски дипломати – въпросът е, че трябва да го направим тогава, когато това го изисква прекият български национален интерес, интересът на националната сигурност на България, а не повече британският национален интерес“.

Цялото предаване от 29 март 2018 г.