enbg

Георги Марков за мажоритарния избор

2.6.2017 | коментара

„Аз съм голям привърженик на референдума, от една страна, като пряка демокрация, и от друга страна съм голям фен на мажоритарния вот“ – това каза пред Иво Сиромахов и камерата на „Шоуто на Слави“ бившият конституционен съдия Георги Марков.

Той припомни как през 1990 г. 200 депутати бяха избрани пропорционално и 200 – мажоритарно. Марков е един от 32-мата депутати от СДС, спечелили на първи тур в онези избори. Дълго след това избирателите му го срещали и го поздравявали, защото познавали депутата, за когото са гласували. „И днес, 27 години след Великото народно събрание, ако ме попитат „Какво направи за тези хора?“, аз мога да се отчета“, заяви Марков.

Бившият конституционен съдия каза още, че той е първият вносител на искане за референдум за мажоритарни избори: „Това беше на 20 май 1993 г. Александър Йорданов го предложи за гласуване в пленарна зала, но 7-8 гласа не можаха да стигнат, за да се осъществи тази идея“. Затова Марков се радва, че след 27 години демокрация идеята е подкрепена от толкова много български граждани: „2 милиона и половина избиратели в България не са гласували така компактно за едно нещо от времето на покойния ми приятел доктор Желев“.

„Това е един огромен вот. Този вот не може да бъде хвърлен в кошчето“, заяви Марков и се обърна към привържениците на пропорционалната система с думите: „За вашата система гласуваха само 600 хиляди“. Личностният принцип, при който хората знаят кого избират, според Марков е най-голямото преимущество на мажоритарната система. Освен това той изтъкна и формирането на по-здрави парламентарни мнозинства като важен плюс на тази избирателна система. На критиките, че така биха се облагодетелствали само големите партии, той отговори така: „Нека да се стимулират всички партии да станат големи, да станат силни“.

Според Геогри Марков Народното събрание трябва да приеме мажоритарна избирателна система: „Българските депутати трябва да се съобразят с този вот, защото българската Конституция има пряко действие и в член първи изрично е казано, че никой не може да си присвои осъществяването на народния суверенитет. И че народът осъществява своята суверенна власт не само чрез органите, които е избрал, а и пряко“.

На финала Георги Марков каза, че би било голяма грешка, ако този парламент не се съобрази с вота на хората: „Вотът е внушителен, еднозначен, той не е случаен, а премислен“.