enbg

Георги Кадиев, 17 септември 2015 г.

17.9.2015 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше депутатът Георги Кадиев, който се кандидатира за кмет на София, но не от собствената си партия – БСП, а като независим. Той получи подкрепата на АБВ, а в резултат на това беше изключен от БСП.

Кадиев описа политическата ситуация около себе си като „сложна“, но обясни, че винаги е бил в такава – и когато не подкрепил назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, и в други моменти, когато не бил съгласен с политиката на БСП за определени законопроекти и получавал предупреждение за изключване от парламентарната група на социалистите.

Георги Кадиев разказа, че станал член на БСП преди 10 години, когато се върнал от чужбина: „учих в Москва, след това в Англия, след това в Щатите, работих в Полша четири години и през 2004 г. се върнах в България“. Първо започнал собствен бизнес, но след това станал политик: „През 2005 година по стечение на обстоятелствата ме поканиха като „гражданска квота“ да вляза в листата на БСП“. Кадиев обясни и предполагаемата причина, поради която бил поканен в редиците на столетницата: „През 2000-2001 година аз помогнах на Румен Овчаров да отидем в Лондон, в Ню Йорк, да се срещнем с инвестиционните банки и да им покажем, че БСП не е онази БСП от 90-те години“.

Гостът сподели впечатленията си от годините, прекарани като студент в Москва. „Аз съм от едно изключително объркано поколение, което е учило къде ли не, занимавало се е с какво ли не и в момента работи нещо съвсем друго. Аз започнах като изпратен в Москва да уча за дипломат 6 години, с виетнамски език. (…) Системата беше такава – изпращат те, 6 години го учиш, страшно много учене, много лоши битови условия, по трима човека в стая, перестройка, никаква храна… Връщаш се в България и влизаш във Външно министерство, защото с виетнамски или с персийски къде да отидеш. Дойде промяната и всичко се обърка. Сега, в момента, от моите колеги почти никой не е във Външно министерство – я има двама-трима, я не. Всички са къде ли не.“ След това Кадиев учил в Лестър Юнивърсити в Англия и в Харвард, но е на мнение, че българите, срещнати от него в Москва, са били най-умните българи, които е срещал.

Проблемите си в БСП Кадиев обясни така: „Аз се опитвам да променя ръководството на БСП и ръководството на БСП се опитва да промени мен. Нито едното се случи, нито другото. И накрая стигнахме до изключването“. Причината да се кандидатира за кмет на София въпреки, че БСП има друг кандидат – Михаил Мирчев, била апатията, която видял в партията пред победата на ГЕРБ. Кадиев беше кандидат за кмет и през 2009 година, и през 2011 година, и шест години е бил общински съветник. Според него не само БСП, но и никоя от останалите партии, не предлагат алтернатива на Йорданка Фандъкова. „Нормалното беше да се кандидатира някой от лидерите на БСП в София. Всички се скриха, всичките влязоха в листите, наместиха се там… Какво да се занимаваме с кампанията, да „трошим пари“ само, тя Фандъкова ще си спечели така или иначе… Такова е мисленето, аз затова влязох“, допълни разсъжденията си Кадиев.

Относно битуващото в общественото пространство мнение, че е кандидат на АБВ, Кадиев каза следното: „Аз нямам никакво намерение да влизам в никаква партия, достатъчно ми беше това, което ми се случи в БСП. Моят хоризонт е 25 октомври. На 25 октомври с гласовете си хората ще кажат: ние харесваме това, което ти представляваш или не харесваме… Като имам 20 хиляди гласа и съм на шесто място – благодаря, довиждане, очевидно не ставам за политик… и си тръгвам. Ще си тръгна от парламента. Не е драма“.

На финала на разговора Георги Кадиев обобщи задачите, които си е поставил. „Аз имам три цели в тази кампания. Първата цел е да спечеля изборите – чисто мажоритарна цел. Дали ще стане, дали – не, ще видим. Втората ми цел е ГЕРБ да не спечели изборите. И третата ми цел е да водим някакъв разговор за това, което се случва в лявото пространство, но това засяга хората в ляво. Другите не ги засяга. Ако не стане нито една от трите: благодаря, аз бях до тук.“

Цялото предаване от 17 септември 2015 г.