enbg

Георги Кадиев, 14 декември 2016 г.

14.12.2016 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше независимият депутат Георги Кадиев, който вчера внесе в Народното събрание законопроекта за промяна на Изборния кодекс, изготвен съвместно от Инициативния комитет (ИК) на референдума и екипа на омбудсмана Мая Манолова. Припомняме, че в основата на законопроекта е въвеждането на мажоритарна избирателна система в два тура. За тази система гласуваха над 2,5 млн. български избиратели на референдума от 6 ноември.

Георги Кадиев заяви, че не е внесъл законопроекта, за да бъде „в шоуто“, каквито обвинения е получил от свои колеги. Кадиев обясни, че над 3 седмици е изчаквал системните партии да внесат предложенията на Мая Манолова и ИК за обсъждане в парламента (б.а. без да бъде внесен от депутат, законопроектът не може да бъде разглеждан в НС). „Въпросът не е в мажоритарната система или в пропорционалната, въпросът е чуваме ли гласа на избирателя или не – това е. И когато 2,5 милиона българи са казали нещо, според мен, ние трябва да го чуем. Парламентът не може да си заравя главата в пясъка“, мотивира решението си да внесе законопроекта председателят на партия „Нормална държава“. „Как искаме българите в чужбина да се върнат в България, как искаме българите да не напускат България, ако никой не им чува гласа?“- попита риторично Георги Кадиев.

Депутатът заяви, че партия „Нормална държава“ преди два дни е внесла 14 000 подписа в Столичен общински съвет за провеждането на местно допитване в кв. „Младост“ за спиране на презастрояването и затова е наясно колко труд стои зад реализирането на един референдум. Кадиев сподели, че побеснява като вижда с какви процедурни хватки и технически прийоми се бламира референдумът. Депутатът дори още не е убеден, че проектозаконът за промяна на Изборния кодекс ще стигне до пленарната зала. Георги Кадиев обясни, че обсъждането на законопроекта зависи от Председателския съвет на НС, който подготвя програмата за парламента. Според Кадиев Председателският съвет може да каже, че законопроектът ще чака „на опашката“, където, по думите му, чакат други 1000 законопроекта. Бившият депутат на БСП начерта и други два сценария за съдбата на законопроекта за мажоритарния вот: „Могат да го приемат на първо четене и никога да не стигне до второ четене“ и „могат да го вкарат в програмата на парламента, само че да бъде последна точка и да не му дойде редът до петък“.

Пред водещия Слави Трифонов Георги Кадиев сподели, че е привърженик на мажоритарната избирателна система и отбеляза, че самият той е избран за депутат преференциално, което е форма на мажоритарен вот. „Тя не е панацея (мажоритарната система), има си своите слабости, но това, което е сигурно е, че при пропорционалната трябва да се молите на председателя на партията да ви сложи на първо място в листата, при мажоритарната система трябва да се молите на избирателя – той да ви сложи на първо място“, каза Георги Кадиев. Той добави, че силен аргумент за въвеждане на нова избирателна система е това, че сегашната система не работи. Тук председателят на партия „Нормална държава“ отбеляза и ниския рейтинг на НС и на политиците въобще. От друга страна обаче Георги Кадиев не е съгласен всички депутати да бъдат слагани под един знаменател – че всички са корумпирани и страхливци. „Аз какво общо имам с Пеевски примерно?“ – попита гостът.

Георги Кадиев приема като положителна новина решението на ВАС да има ново преброяване на бюлетините от референдума в 44 секции. По думите му, ако това се случи, ще бъде прецедент. „Ако се съберат гласове да стане референдумът задължителен – още по-добре“, завърши Георги Кадиев.

Цялото предаване от 14 декември 2016 г.