enbg

Ген. Михо Михов, 2 декември 2015 г.

2.12.2015 | коментара

Генерал Михо Михов беше гост в „Шоуто на Слави“. Бившият началник на Генералния щаб на Българската армия, настоящ депутат от АБВ и председател на Комисията по отбрана в НС, разговаря със Слави за състоянието на армията ни в момента и за международната ситуация, която той нарече „горещ мир“.

„Българската армия и България бяха много силен фактор на Балканите – някъде до времето на Косовската криза. Също фактор до 2004 година, когато бяхме приети в НАТО, но, мисля си че, с втората бяла книга – 2010 година, когато на българската армия беше отредено: личен състав – 26 хиляди души, 80 танка, 16 самолета и 6 кораба… считам, че това вече не е фактор“, каза генерал Михов. Той цитира една фраза на древнокитайския военен стратег и мислител Сун Дзъ от неговия трактат „Изкуството на войната“: „Изкуството на войната учи да се осланяме не на възможността врагът да не се яви, а на собствената си готовност да го посрещнем; не на вероятността да не ни нападне, а на обстоятелството, че сме направили позициите си непревземаеми.“ Според генерал Михов настоящият модел на съвременната българската армия не отговаря на обстоятелствата, в които живеем – като се имат предвид външните измерения на националната сигурност. Той нарече настоящото време не „студена война“, а „горещ мир“.

Според Слави Трифонов случващото се с българската армия е реплика на това, което се случва с държавата. Водещият изказа мнение, че управляващите трябва да се отнасят с огромна отговорност към армията, службите и полицията, защото това е грижа за нацията.

Михов изрази загриженост за избралите професията военен в България. „Действително България в момента е в една позиция, която защитава от едната страна колективната система за сигурност, а от другата страна се опитва все пак да бъде фактор на Балканите, което не може да го неглижираме с количество въоръжени сили. И по-скоро не бива да допускаме морално падение на онези, които са избрали професията военен.“ Михо Михов смята, че от 2007 година, когато отпадна задължителната военна служба, е много трудно да се направят гражданско-военните отношения работещи: „Професията войник, в същото време – съпруг, баща, не беше чувана за нашия народ. И ние – тогавашните висши военни, сега политици, много трудно съчетаваме това“. Според Михов е необходимо да се направи военно-патриотична подготовка за младежите и девойките – на доброволен принцип, ако трябва и задължителен, за да има държавата ни резерв.

Генерал Михо Михов сподели, че като депутат е внесъл предложение за промяна в закона за предучилищното и училищното образование, според която младежите и девойките в средния курс да бъдат обучавани за действия в екстремни ситуации – наводнения, пожари, масови сбивания. Промяната обаче не била приета, което според Михов показва липса на загриженост за бъдещото поколение и за възпроизводството на нацията.

Михов разказа, че военно-патриотичните организации в България от 4-5 са станали над 30. „Което ме навява на мисълта, че се размива тази отговорност или някой умишлено го прави, за да няма консолидация на военните в общонационалните ценности“. Според него тези, които защитават нацията ни не трябва да са много, но трябва да са високо подготвени, мобилни и да реагират в реален мащаб на времето.

Генерал Михо Михов коментира и сваления от Турция руски самолет. Според него за Русия това е пълна изненада – руснаците не са очаквали подобна реакция на турските пилоти. Михов счита, че процедурата на НАТО не е спазена докрай: „два пъти вече външните министри и посланиците на НАТО се събират в Брюксел и както виждате – ясна постановка няма“. Михов смята, че Турция е пресилила ситуацията и не е трябвало да злепоставя НАТО в тази посока. „Имперското в двете държави заработи, а ние сме еднакво равнопоставени като съседи, отношения и историческа обремененост и признателност. Не бихме могли да го класифицираме, ако няма независима международна комисия“, завърши Михов.

Цялото предаване от 2 декември 2015 г.